'HEMA onder curatele van Britse eigenaar'

HEMA staat sinds kort onder curatele van de Britse eigenaar Lion Capital en banken die de winkelketen leningen hebben verstrekt. Dat melden ingewijden aan Het Financieele Dagblad. “Er loopt een legertje mensen rond op het hoofdkantoor van de banken en van Lion om te zien wat er gebeurt”, stelt één van hen.

Het operationeel resultaat van HEMA viel vorig jaar nipt onder de door de geldverstrekkers geëiste grens van 120 miljoen euro. Daarnaast leed de retailer een nettoverlies van 16,4 miljoen euro, tegenover een winst van 5,8 miljoen euro een jaar eerder.

Sinds Lion Capital de winkelketen in 2007 overnam, groeide de omzet van HEMA met 8,1 procent. Het winkelbestand nam echter met bijna 65 procent toe tot 666 vestigingen. Alleen in 2013 ging de vergelijkbare omzet volgens een ingewijde al met zo’n zeven procent onderuit.

De betrokkenen zetten voornamelijk vraagtekens bij de aansturing van het winkelbedrijf. Zo zou ceo Ronald van Zetten niet meer open staan voor kritiek vanuit de organisatie en met Lion Capital en de raad van commissarissen ‘nationaal erfgoed verkwanselen’. In de raad van commissarissen is Anders Moberg de enige met retailkennis, stellen zij.

Van Zetten laat weten zich niet in de kritiek te herkennen. Hij beaamt dat de resultaten van HEMA vorig jaar tegenvielen, maar wijst daarbij op dat de winkels in België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk winstgevend zijn. “De onlangs geopende winkel in Spanje laat goede resultaten zien en bij de opening van HEMA in Londen deze week reageerden klanten erg enthousiast”, stelt hij.

De focus van de winkelketen ligt de komende tijd op Nederland. “Zo wordt de vernieuwing van het assortiment versneld”, aldus Van Zetten. Na de zomer wordt daar volgens hem meer over bekendgemaakt.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends