Foodwatch eist helderheid over voedingsbestanddelen

Dierlijke ingrediënten moeten duidelijker worden vermeld op de etiketten van voedingsmiddelen. Dat stelt Foodwatch na onderzoek naar tientallen producten.

Foodproducten bevatten soms dierlijke ingrediënten zonder dat het etiket dat vermeldt, stelt de organisatie. “We hebben producten gevonden waarbij we verbaasd waren. Wie verwacht dat in olijfolie anderhalf procent visolie zit? Of varkensgelatine in geitenkaas?”, zegt Meike Rijksen van Foodwatch in het Algemeen Dagblad.

De onduidelijkheid is met name vervelend voor consumenten die vanwege hun religieuze overtuiging of om principiële redenen bepaalde vleessoorten niet eten, of vegetariër zijn. “Onder de huidige wetgeving is het voor deze consumenten onmogelijk aan de verpakkingen te zien of producten dierlijke bestanddelen bevatten.”

Fabrikanten moeten wettelijk verplicht worden om dierlijke ingrediënten te vermelden op de etiketten, vindt Foodwatch. De regels voor etikettering die op Europees niveau worden bepaald, zijn echter onlangs herzien, laat het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport (VWS) weten. “Dit is niet het moment om het aan te kaarten, dat hadden ze beter eerder kunnen doen”, zegt een woordvoerder tegen de Volkskrant.

Daarnaast zijn er websites waar consumenten informatie kunnen vinden over ingrediënten en E-nummers. “Als mensen vanwege hun geloof een E-nummer moeten ontwijken, zijn er plekken om die informatie te krijgen.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!