Omzet detailhandel licht in de plus

De detailhandelsomzet lag in juli dit jaar 0,7 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat is onder meer te danken aan het feit dat klanten meer producten kochten en de koopdagsamenstelling iets gunstiger was dan vorig jaar, zo heeft het CBS maandag bekendgemaakt.

Voor het eerst in drie jaar boekten winkels in woninginrichtingartikelen met een omzetplus van 1,6 procent meer omzet dan dezelfde periode vorig jaar. Dat hangt volgens het CBS mogelijk samen met het herstel op de woningmarkt dat al eerder is ingezet. Er kan enige tijd zitten tussen het moment dat een klant een product bestelt en de volledige betaling bij aflevering van het product. Winkels registreren de omzet van deze aankopen pas op het moment dat het product is geleverd. 

De omzet van winkels in voedings- en genotsmiddelen lag 2,6 procent hoger dan in juli 2013. De groei kwam vooral doordat klanten meer aankopen deden. Het volume lag 2,8 procent hoger dan dezelfde periode vorig jaar.

Non-foodretailers boekten in vergelijking met juli vorig jaar 0,4 procent minder omzet. In juni viel de omzetdaling met min vijf procent echter nog een stuk groter uit. Met uitzondering van de doe-zelf-winkels presteerden alle non-foodbranches in juli beter dan in de voorgaande maand. De doe-het-zelf-winkels zagen hun omzet met min 2,1 procent krimpen, tegen min 1,4 procent in juni.

De volumes waren binnen de non-foodbranche met een groei 1,1 procent wel groter dan een jaar geleden. In juni was er met min 4,2 procent nog een sterke krimp. De prijzen van de producten in de schappen daalden met min 1,4 procent sterker dan in de voorgaande maanden. Het CBS maakte eerder al bekend dat bijvoorbeeld kleding in juli in de zomeruitverkoop sterker afgeprijsd was dan een jaar eerder.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!