Tesco blies winstcijfers op

Tesco heeft maandag een nieuwe winstwaarschuwing gegeven als gevolg van boekhoudkundige onregelmatigheden. Bij de vorige winstwaarschuwing eind augustus bleek de halfjaarwinst 250 miljoen pond (318 miljoen euro) te hoog ingeschat, zo maakt de nieuwe ceo Dave Lewis bekend.

Eind vorige week kwamen de boekhoudkundige onregelmatigheden aan het licht na meldingen van een interne klokkenluider. “We hebben een serieus probleem ontdekt en meteen gereageerd”, aldus Lewis. Vier leidinggevenden bij de supermarktketen zijn geschorst. 

De Britse retailer heeft accountant Deloitte gevraagd onderzoek te doen naar de boekhouding. Er zou onder meer omzet te vroeg zijn ingeboekt, terwijl bepaalde kosten juist niet zijn meegenomen. “Het bestuur, mijn collega’s, klanten en ik verwachten dat Tesco integer en transparant te werk gaat en we zullen actie ondernemen wanneer de resultaten van het onderzoek duidelijk zijn.”

Lewis trad deze maand in dienst als opvolger van Philip Clarke, die er niet in slaagde de dalende cijfers weer omhoog te trekken. Tesco gaf in juli bij de benoeming van Lewis al aan in het eerste halfjaar minder omzet en winst te boeken dan verwacht. De marktomstandigheden waren volgens het concern moeilijker dan voorheen rekening mee werd gehouden.

Eind augustus volgde een tweede winstwaarschuwing in korte tijd, waarbij nog rekening werd gehouden met een winst van 2,4 tot 2,5 miljard pond. Die winst valt dus naar verwachting nog 250 miljoen pond lager uit. Tesco komt over een maand met zijn voorlopige halfjaarcijfers.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends