Herstel non-foodbranche zet door in augustus

De detailhandelsomzet lag in augustus 0,7 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Non-foodwinkels zetten echter 1,4 procent meer om, ondanks dat augustus dit jaar een koopdag minder had dan in 2013. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het CBS.

Op de huishoud- en drogisterijwinkels na lieten alle non-foodbranches een omzetstijging zien in vergelijking met augustus vorig jaar. Het volume groeide in de totale sector met 2,6 procent, nadat de maand juli ook al positief had uitgepakt.

Vooral winkels in bovenkleding doen het goed met een omzetstijging van 8,2 procent, de beste maand van de afgelopen twee jaar. Het matige weer in augustus in combinatie met de vrije dagen zorgden volgens het CBS voor aanloop in de winkels.

Winkels in woninginrichtingartikelen groeiden met 4,2 procent voor de tweede maand op rij, iets wat sinds het begin van 2008 niet was voorgekomen. Deze positieve ontwikkeling kan volgens het CBS verband houden met de aantrekkende woningmarkt. Textielsupermarkten (3,8 procent), doe-het-zelfwinkels (2,9 procent) en elektronicazaken (2,7 procent) zagen hun omzet eveneens stijgen.

Dat de totale detailhandelsomzet desondanks licht terugliep komt voornamelijk door een omzetdaling bij winkels in voedings- en genotmiddelen. Waar de prijzen in deze sector gelijk bleven, liep het volume met 2,4 procent terug. Zowel supermarkt (min 2,3 procent) als speciaalzaken (min 2,8 procent) presteerden minder dan een jaar eerder. In augustus was er volgens het CBS in deze branche in vergelijking met vorig jaar ‘een drukke donderdag minder en een rustige zondag meer’.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!