Smartphones en voeding stuwen inflatie

De Nederlandse inflatie is in oktober licht gestegen naar 1,1 procent. Dat blijkt uit cijfers die het CBS donderdag heeft gepubliceerd. De inflatie lag in september nog op 0,9 procent.

In oktober had vooral de prijsontwikkeling van smartphones een verhogend effect op de inflatie, aldus het CBS. De toestellen waren gemiddeld zes procent duurder dan vorig jaar, omdat er veel nieuwere en duurdere modellen op de markt kwamen. Ook de prijsontwikkeling van voeding stuwde de inflatie licht. Voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken waren in oktober 0,4 procent duurder dan in 2013.

In oktober had vooral de prijsontwikkeling van brandstof een verlagend effect op de inflatie. De prijs van benzine daalde doordat de prijs van ruwe olie naar het laagste niveau in bijna vier jaar tijd kroop. Kleding en schoenen waren 0,3 procent goedkoper dan vorig jaar.

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in oktober gestegen van 0,2 naar 0,4 procent, gelijk aan het gemiddelde in de eurozone.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends