'Opnieuw meer gemeenten in gevarenzone'

Vier op de tien Nederlandse gemeenten kampen met zowel een grote winkelleegstand als een afnemende bevolking. In totaal zitten 162 gemeenten in deze gevarenzone, tegenover 135 vorig jaar. Dat blijkt uit de Leegstandsbarometer van ruimtelijk-economisch adviesbureau DTNP, dat gebaseerd is op gegevens van Locatus en CBS.

Een leegstandsniveau van vier tot zes procent is nodig voor een goede doorstroming, aldus DTNP. Wanneer er meer panden leegstaan is er sprake van structurele leegstand. Dat is volgens het bureau extra zorgelijk in gemeenten die daarnaast te maken krijgen met een afnemende bevolking, omdat het draagvlak voor winkels de komende jaren afneemt. Sanering van winkelvastgoed is daardoor vaak onvermijdelijk.

De Leegstandsbarometer laat verder zien dat een op de drie gemeenten dit jaar beter scoort dan vier jaar terug. De winkelleegstand is in 134 gemeenten kleiner geworden, terwijl de bevolkingsprognose positiever uitvalt. Daardoor zijn echter pas zes van deze gemeenten uit de gevarenzone, stelt DTNP.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends