Inflatie daalt naar één procent

De Nederlandse inflatie is in november licht gedaald naar één procent. Dat blijkt uit cijfers die het CBS donderdag heeft gepubliceerd. De inflatie lag in oktober nog op 1,1 procent.

De daling wordt veroorzaakt door een benzineprijs die op het laagste niveau in bijna drie jaar staat. Ook zijn typische sinterklaascadeaus als chocolade, boeken, dvd’s, parfum en sieraden goedkoper dan een jaar eerder. Alleen speelgoed en snoep is volgens het statistiekbureau duurder dan in 2013.

De prijs van voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken lag in november 0,8 procent boven die van vorig jaar. Kleding en schoenen waren 0,2 procent duurder, waarmee de prijzen in deze categorie voor het eerst boven die van 2013 lagen.

De inflatie schommelt al het hele jaar rond de één procent. Dit komt volgens het CBS doordat een flink aantal producten en diensten waar de consument zijn geld aan uitgeeft niet of nauwelijks in prijs zijn gestegen.

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in november gedaald van 0,4 naar 0,3 procent, gelijk aan het gemiddelde in de eurozone.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends