Inflatie naar laagste niveau in 27 jaar

De Nederlandse inflatie is in januari gedaald naar exact 0,0 procent, het laagste niveau in 27 jaar. Dat blijkt uit cijfers die het CBS donderdag heeft gepubliceerd.

In december lag de inflatie nog op 0,7 procent. De recente daling wordt volgens het CBS vooral veroorzaakt door de prijsdaling van autobrandstoffen en kleding. Door het zachte weer was er minder vraag naar winterkleding, waardoor kleding in de uitverkoop sterker werd afgeprijsd. In de supermarkten werden voedingsmiddelen ook met hogere korting verkocht.

De ontwikkeling van de prijsindex van producten exclusief voedingsmiddelen is daarnaast al langere tijd beperkt, aldus het CBS. Dat komt onder meer doordat de kwaliteit van bijvoorbeeld computers en televisies toeneemt, terwijl de winkelprijzen minder veranderen. Daardoor is de prijsindex sinds 2000 gemiddeld met ruim tien procent per jaar gedaald. Consumenten stellen de aankopen van dergelijke producten niet uit, ondanks die prijsdalingen.

De inflatie daalde volgens de HICP in januari fors naar min 0,7 procent. Dat is het laagste niveau sinds de start van deze Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex in 1997. De Nederlandse inflatie ligt nagenoeg in lijn met die van de eurozone. Daar daalde de inflatie naar min 0,6 procent.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends