​'V&D hing aan het infuus van HEMA en de Bijenkorf'

De huidige problemen bij V&D kunnen niet aan de private equity-partijen KKR en Sun Capital worden toegeschreven. Dat stelde KKR-afgevaardigde Ludo Bammens woensdag in een hoorzitting in de Tweede Kamer, meldt De Financiële Telegraaf.

De warenhuisketen werd in 2004 door detailhandelsbedrijf Vendex KBB verkocht aan KKR. Destijds lag V&D al aan het infuus van zusterformules HEMA en de Bijenkorf, terwijl het vastgoed eveneens door de vorige eigenaren was verkocht. In 2010 verkocht KKR de keten aan Sun Capital, de huidige eigenaar. “Het enige wat Sun verweten kan worden is dat ze V&D ook niet aan de praat hebben gekregen."

Bammens keerde zich in de Tweede Kamer samen met een handvol andere investeerders en brancheorganisatie NVP tegen extra regulering in Nederland. Zo waarschuwde Pieter de Jong van Action-investeerder 3i dat Nederland niet uit de pas moet gaan lopen met de rest van de wereld. “Het zou zonde zijn als Nederland door nieuwe regelgeving onaantrekkelijk wordt gemaakt."

De bijeenkomst was een initiatief van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer, die een halt wil toeroepen aan het kopen en opzadelen met schulden van bedrijven als HEMA door hedgefondsen. Ook econoom Arie van der Zwan wil volgens Het Financieele Dagblad 'paal en perk stellen aan het va-banquegedrag' van private equity. “Tot welke idiote situaties dat heeft geleid hebben we laatst kunnen zien bij boekhandel Selexyz." Die retailer werd in 2012 samen De Slegte overgenomen door ProCures. “Wat overbleef was een uitgeholde onderneming", aldus Van der Zwan.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!