Belgische supermarktketens en internationale leveranciers hebben jarenlang prijsafspraken gemaakt. De Belgische Mededingingsautoriteit heeft de betrokkenen boetes van in totaal 174 miljoen euro opgelegd.

Achttien partijen hebben tussen 2002 en 2007 prijsafspraken gemaakt waardoor de prijzen voor onder meer drogisterij-, en parfumerieproducten stegen. Fabrikant Colgate-Palmolive trad naar buiten over het prijskartel en hoeft daardoor geen boete te betalen. Omdat alle betrokkenen hun deelname aan het prijskartel hebben erkend, zijn de boetes met tien procent verlaagd. Tegen de beslissing kan geen bezwaar worden gemaakt.

Carrefour en Colruyt krijgen de hoogste boete opgelegd, van respectievelijk 36,4 miljoen en 31,6 miljoen euro. Colruyt past als gevolg hiervan zijn winstverwachting voor dit jaar aan. De Mededingingsautoriteit heeft ook een sanctie aan Unilever gegeven. Het Nederlandse concern moet 6,7 miljoen euro betalen.

Supermarktketen Delhaize heeft een sanctie van bijna 25 miljoen euro gekregen. Het concern had hier in het eerste kwartaal al een voorziening van 16,1 miljoen euro voor genomen. De fusiegesprekken met Ahold raken volgens dagblad De Tijd in een stroomversnelling nu duidelijkheid is over de hoogte van de boete. Door de onzekerheid was het moeilijk om een exacte waardering aan Delhaize te koppelen. Ingewijden zeiden onlangs tegen Bloomberg dat de partijen nog voor de zomervakantie een akkoord willen bereiken. Analist Fernand De Boer verwacht dat Ahold 8,9 miljard tot 10,3 miljard in eigen aandelen en cash voor Delhaize betaalt.