​Minister wil franchisecode wettelijk verankeren

Minister Henk Kamp van Economische Zaken verkent de mogelijkheden om de Nederlandse Franchise Code te verankeren in de wet. “Deze code is zo belangrijk dat naleving moet worden gewaarborgd”, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Nederlandse Franchise Code is geschreven door een commissie, bestaande uit zowel franchisegevers als -nemers. Zij hebben ruim een jaar aan de gedragscode gewerkt, die de balans tussen de twee partijen moet herstellen. In de code zijn regels opgenomen voor bij het aangaan, uitvoeren en ontbinden van een franchiseovereenkomst, evenals de rechten en plichten van beide partijen.

Kamp merkt dat er in de sector nog altijd weerstand is tegen de franchisecode. Zo was de conceptversie die afgelopen zomer werd gepubliceerd aanleiding voor een brandbrief van diverse grote retailorganisaties. ‘Duidelijk noch evenwichtig’, werd de code genoemd door onder meer Albert Heijn, HEMA, Jumbo en Intratuin.

De minister wil nu dat er een wettelijke stok achter de deur komt voor de nieuwe regels. Daarvoor bekijkt hij samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie de mogelijkheden. Verder helpt Kamp mee bij het oprichten van een geschillencommissie, die conflicten tussen franchisegevers en -nemers kan oplossen voordat de rechter er aan te pas komt.

Franchiseadvocaat Nienke Slump liet in het januarinummer van RetailTrends al weten dat er door de schrijfcommissie over een wettelijk haakje werd gesproken. “Dat biedt de meeste zekerheid, om dat het de code afdwingbaar maakt”, stelt zij.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!