Essent mocht contracten bij Media Markt verkopen

Essent mocht contracten bij Media Markt verkopen

De energiecontracten die consumenten voor 1 december vorig jaar hebben afgesloten bij shop-in-shops van Essent bij Media Markt en Gamma blijven geldig. Dat heeft de rechtbank van Den Bosch vrijdag besloten.

De Consumentenbond kwam in actie tegen de energiecontracten die voor die datum in shop-in-shops van Essent bij de retailers zijn afgesloten, omdat consumenten daarbij geen bedenktijd kregen. De Consumentenbond eiste dat Essent de afgenomen energie zou terugbetalen.

Bij verkoop buiten verkoopruimte is sinds juni 2014 een bedenktermijn van veertien dagen verplicht. Omdat klanten niet primair naar Media Markt en Gamma gaan om een energiecontract af te sluiten, verscherpte de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in december de regels, waardoor de winkels niet als verkoopruimte van Essent worden gezien. De rechter heeft nu besloten dat ook de contracten die al eerder werden afgesloten, niet als verkoop buiten verkoopruimte kunnen worden gezien. De rechter ziet de shop-in-shops wel als eigen verkoopruimte van de energieleverancier en de contracten blijven daarom geldig.

De Consumentenbond reageert teleurgesteld op de uitspraak en overweegt een bodemprocedure. Volgens Essent heeft de Consumentenbond met de aanklacht de reputatie van Essent beschadigd. "En naar nu blijkt onterecht, wij nemen dat de Consumentenbond kwalijk en wijzen haar met klem op haar verantwoordelijkheid”, zegt directeur consumentenzaken Maarten Top van Essent tegenover NU.nl

RetailTrends