​Franchisewereld krijgt nog even respijt

​Franchisewereld krijgt nog even respijt

Minister Henk Kamp van Economische Zaken wacht nog met het wettelijk verankeren van de Nederlandse Franchise Code. Hij geeft de sector vooralsnog de ruimte om een manier te vinden om code na te leven zonder wettelijke verplichting. Dat blijkt uit antwoorden van de minister op schriftelijke vragen van PvdA-Kamerlid Mei Li Vos.

De franchisecode werd in februari geïntroduceerd en is sindsdien door verschillende franchisegevers omarmd. “Helaas geldt dit nog niet voor alle franchisegevers”, laat Kamp weten. Eerder werd al bekend dat Bakker Bart van mening is dat de franchisecode te veel in het ondernemerschap beperkt.

Kamp laat weten dat er binnen de sector wordt gesproken over het vormen van een platform waarin zowel franchisenemers als franchisegevers zijn vertegenwoordigd. Daarvoor zijn verschillende initiatieven, maar de minister wil dat er een platform komt ‘van waaruit implementatie van de code kan worden bevorderd en geschillenbeslechting kan worden gerealiseerd’.

Dit platform kan volgens Kamp ook financiële steun krijgen, als de code wordt onderschreven en franchisegevers en -nemers allebei zijn vertegenwoordigd. Mocht de franchisewereld er zelf niet uitkomen, dan gaat de minister over tot wettelijke verankering. In het najaar laat hij weten welke aanpak hij daarvoor op het oog heeft.

Uit de antwoorden van Kamp blijkt ook dat er nog altijd een zogenoemde artikel 12-procedure loopt tegen meerdere franchisegevers, die door ondernemers worden beschuldigd van franchisefraude. Het Openbaar Ministerie besloot na onderzoek van de FIOD niets met de aangifte te doen, maar de franchisenemers willen dat de officier van justitie de zaak alsnog aanbrengt bij de rechtbank.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!