Kahn: 'MS Mode had niet failliet hoeven gaan'

MS Mode-eigenaar Roland Kahn verwijt de Rabobank een gebrek aan kennis en sociaal besef. “Ik ben erg geschrokken van de Rabobank”, zegt hij in een interview in De Financiële Telegraaf.

De Rabobank besloot volgens Kahn de stekker uit MS Mode te trekken, toen het operationeel resultaat van tien naar vier miljoen euro zakte. Daarbij heeft de bank de situatie onderschat en zichzelf overschat, stelt hij. “Ze dachten: we hebben panden, we hebben voorraden. We krijgen onze poen wel terug.”

MS Mode had niet failliet hoeven gaan, stelt Kahn. Hij bood aan de helft van de schuld van de bank over te nemen en minstens tien miljoen te investeren, maar kreeg naar eigen zeggen geen gehoor omdat de keten onder bijzonder beheer viel. Rabobank is een bank die niet goed oplet, zegt hij. “Ze geven te makkelijk krediet en trekken het ook weer te makkelijk in.”

Kahn steekt de hand ook in eigen boezem. Zo noemt hij de constructie waarbij MS Mode flitsleningen kreeg om de nieuwe collectie te kunnen kopen ‘heel stom’. Daarnaast werden veel inkoopfouten gemaakt. De inkoopdirecteur luisterde volgens Kahn niet naar hem, omdat ze het beter wist. “Dat is haar goed recht, want daarom zit ze op die stoel. Maar er ging veel te veel fout.”

Als gevolg van het faillissement is de Rabobank volgens Kahn twintig miljoen verloren, ongeveer evenveel als hijzelf. “Er zijn alleen maar verliezers, maar wij beginnen weer opnieuw.” MS Mode gaat door met de helft van de overhead en de beste 160 winkels in Nederland, België, Luxemburg en Spanje. In Duitsland en Frankrijk zijn alle winkels dicht, maar in het laatstgenoemde land komt daar misschien weer verandering in. “Want tweehonderd winkels is ideaal, met 160 zit je net aan de onderkant.”

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends