​Kledingprijs helpt inflatie aan hoogste niveau van 2016

De Nederlandse inflatie is in december opgelopen naar één procent, het hoogste niveau in anderhalf jaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. In november lagen de prijzen van goederen en diensten nog 0,6 procent hoger dan een jaar eerder.

De hogere inflatie wordt onder meer veroorzaakt door de prijsstijging van benzine en diesel. Ook de prijsontwikkeling van kleding verhoogde de inflatie. De kledingprijzen lagen 3,5 procent hoger dan een jaar eerder. De prijsontwikkeling van mobiele telefoondiensten en vliegtickets hadden juist een verlagend effect op de inflatie.

De inflatie in december komt ver uit boven het gemiddelde in 2016, dat op 0,3 procent ligt. Dat is het laagste niveau in bijna dertig jaar.

Volgens de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP) steeg de Nederlandse inflatie van 0,4 procent in november naar 0,7 procent vorige maand. Daarmee blijft de prijsstijging iets onder het niveau van de eurozone. Dat steeg met name door duurdere voedingsmiddelen en energie van 0,6 naar 1,1 procent.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!