Dit wordt het retailnieuws van 2017

Dit wordt het retailnieuws van 2017

Door Hans Verstraaten (columnist)
Bron: RetailTrends 1

Hier mijn vooruitblik op retailen in 2017 (wijzigingen voorbehouden).

Januari
- Action opent zijn flagshipstore op Fifth Avenue, New York. De Gucci-jurken (9,95 dollar) en Prada-schoenen (4,95 dollar) vliegen de winkel uit, evenals een in Oezbekistan opgekocht partijtje fietspompen (0,05 dollar per stuk).

Februari
- Bij Zalando wordt stomverbaasd gereageerd als ene mevrouw Dijkstra uit Breda de eerste klant is die niet alleen een paar schoenen bestelt, maar die vervolgens niet terugstuurt.
- Lidl gaat verder met upgraden. In de schappen zijn nu ook de merken Hermès, Tom Ford en Dom Perignon te vinden. En bij de kassa de wekelijkse aanbiedingen Piemonte-truffels en Beluga-kaviaar.

Maart
- Feest! Neerlands honderdste factory-outletcenter opent zijn deuren. “Spannend!” zegt de betrokken wethouder en dat is helemaal terecht. Tegenover het nieuwe factory-outletcenter bevindt zich ook een factory-outletcenter en twee straten verderop nog een. Om de pijn voor de retailers in de binnenstad te verzachten kan men daar op zondagochtend nu voor de helft van de prijs parkeren, mits de auto is voorzien van een mindervalidesticker.
- Niemand wint de Tweede Kamerverkiezingen.

April
- HEMA-baas Tjeerd Jegen zegt zich te oriënteren op Zimbabwe.
- Blokker gaat restylen! -
- Om wraak te nemen op boekenwinkels die drank schenken aan hun klanten, gaan slijterijen de verzamelde werken van Ovidius en Vergilius verkopen.
-De laatste pop-upstore sluit de deuren.

Mei
- Amazon-baas Jeff Bezos laat zichzelf vervangen door een robot. De koers stijgt 24 procent.

Juni
- Thuisbezorgd.nl lijdt in de eerste helft van het jaar een recordverlies van 135 miljoen euro en ligt daarmee volgens oprichter Jitse Groen (18) ‘lekker op koers.’

Juli
- Het is 6 juli, het is 34 graden. De Volkskrant opent op zijn opiniepagina de discussie over Zwarte Piet.
- HEMA-baas Tjeerd Jegen zegt zich te oriënteren op Eritrea.

Augustus
- De laatste Amsterdammer verlaat de hoofdstad. Burgemeester Van der Laan draagt het bestuur over aan Airbnb.
- Een bejaard vrouwtje wordt in een buitenwijk van Sittard getroffen door drie keer Big Macs, tweemaal Franse frietjes met mayonaise, twee milkshakes banaan en twee McFlurry’s als een drone van McDonald’s het laat afweten. McDonald’s stuurt een fraai bosje bloemen naar de begrafenis.

September
- Blokker gaat restylen!
- Hoewel de retailomzet per kwartaal blijft stijgen voorspelt retailgoeroe Cor Molenaar dat er binnen vijf jaar niets meer zal worden gekocht. “Het gaat straks alleen nog maar om beleving, niet om kopen”, voorspelt hij. Om er nadrukkelijk bij te vermelden: “Ik baseer me zoals altijd op eigen onderzoek.”
- De modebranche waarschuwt collectief: wat er ook gebeurt met ons, aan ons ligt het niet, maar aan het weer.

Oktober
- Bij Hornbach maakt Sergio Herman lekkere hapjes klaar voor klanten, terwijl Wibi Soerjadi Chopin speelt, kinderen worden vermaakt door K3, vrouwen genieten van de nieuwe collectie van Jan Taminiau, een professionele barkeeper mojito’s schenkt, Jeroen Krabbé schilderles geeft en op het parkeerterrein met Max Verstappen een rondje kan worden gereden. Tussendoor probeert iemand wanhopig drie spaanplaatschroeven à 0,85 euro af te rekenen. Tevergeefs.

November
- Tachtigduizend mensen – voornamelijk meisjes – verzamelen zich in het centrum van Breda. Primark opent een filiaal. Vooral de ruiten rokjes à 0,15 euro vinden gretig aftrek.
- C&A vervangt al zijn personeel door robots. Niemand merkt het verschil.
- Een retailer met een Zwarte Piet in de etalage wordt veroordeeld tot zes jaar onvoorwaardelijk en tbs.

December
- De retailomzet stijgt met 26 procent, het consumentenvertrouwen groeit naar het absolute record van 28, de ene na de andere retailer opent een winkel, het wordt weer gezellig druk in de provinciale binnensteden en winkelconcepten worden almaar creatiever. “Maar daar moet je doorheen kijken”, legt Cor Molenaar uit. “Uit mijn eigen onderzoek komt naar voren dat het einde nabij is.”
- Net voor Sinterklaas treft een storing PostNL.
- De trend om je daar te vestigen waar veel mensen komen – en moeten wachten – zet zich door. In crematorium Hofwijk te Rotterdam kun je voor en na het cremeren de nieuwe collectie huispakken van Roy Donders passen.
- Net voor Kerstmis treft een storing PostNL.
- De omzet van Action stijgt in een jaar tijd van twee naar vijf miljard.
- HEMA stopt ermee.
- Thuisbezorgd.nl maakt in een jaar tijd een verlies van 387 miljoen. ‘Vet lekker!’ zegt oprichter Jitse Groen (19).
- Blokker gaat restylen!