Winkelketen Blokker heeft in twee jaar tijd in stilte vijftig vestigingen gesloten. Zusterformule Marskramer verloor op haar beurt 64 locaties in drie jaar. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Locatus.

Blokker bleef jarenlang stabiel rond de zeshonderd vestigingen in Nederland, maar kondigde zowel in 2015 als 2016 een reorganisatieronde aan. Hoewel zo’n achthonderd banen zouden verdwijnen, sprak de retailer tegen dat er op grote schaal winkels dicht gingen. Van de 596 filialen die er begin 2015 waren, zijn er twee jaar echter nog 546 over.

De winkelsluitingen past volgens een woordvoerder in een landelijke trend onder retailers. “We zouden geen goede retailer zijn als we structureel verlieslatende filialen open zouden laten”, zegt de woordvoerder tegenover de NOS. Blokker kondigde deze week nog aan 69 van de 190 vestigingen in België te sluiten.

Blokker bouwt in ons land 450 filialen om naar een nieuwe formule en het is volgens de woordvoerder nog altijd niet bekend wat er met de resterende vestigingen gebeurt. Dat hangt onder meer af van vastgoedcontracten. “In de retail kan je nooit zo ver vooruitkijken.”

Topman Casper Meijer van moederbedrijf Blokker Holding stelde vorig jaar dat het een goed idee zou kunnen zijn om een deel van de winkels van Marskramer om te bouwen naar de nieuwe Blokker-formule. De twee formules werken sinds twee jaar intensiever samen. Zo is de inkoop van het huishoudassortiment volledig ondergebracht bij Blokker. Marskramer telde begin dit jaar nog 167 vestigingen, tegenover 231 winkels in 2014.

Blokker Holding heeft in totaal zo’n 1500 winkels in ons land. Formules beschikken ‘soms wel over twee keer een landelijke dekking’, zei Meijer onlangs op het Anton Dreesmann Jaarcongres.