Hoe retailbazen tussen de vissen belanden

Hoe retailbazen tussen de vissen belanden

Door Hans Verstraaten (columnist)
Bron: RetailTrends 2

Ik vernam uit erg betrouwbare bron dat de directeur van boekwinkelketen Bruna – laten we hem veiligheidshalve maar Fred Z. noemen – onlangs niet zomaar op non-actief is gesteld. Hij is op een vrijdagmiddag door ‘mannen in zwarte pakken’ letterlijk uit zijn kantoor gegooid.

Even wat context: de moedermaatschappij van Bruna is Postkantoren B.V., op zijn beurt weer voor vijftig procent eigendom van PostNL. PostNL heeft in zo’n 240 van de driehonderd Bruna-winkels een afhaalpunt. Vanaf dit jaar zouden daar ook afhaalpunten van DHL en Sandd bijkomen, de directe concurrenten van PostNL. Dat was een idee van Fred Z. Je zou je kunnen voorstellen dat een raad van commissarissen tegen Fred Z. zegt: “Leuk idee, Fredje, maar namens PostNL: doe toch maar niet.” Maar nee, op een vrijdagmiddag komen er mannen in zwarte pakken binnenstormen en hoor je vervolgens nooit meer wat van Fred Z. En ik (en u nu vast ook) blijf achter met een aantal vragen. Hoeveel mannen in zwarte pakken waren het eigenlijk? En zijn ze speciaal voor dit karweitje uit Palermo overgevlogen? Het hoofdkantoor van Bruna bevindt zich te Houten, nabij De Kooikersplas. Moeten we daar in die plas Fred Z. zoeken, al dan niet met een bak cement aan zijn voeten? Maar bovenal: zeg, dames en heren retailers, is dat normaal in retailland? Mannen in zwarte pakken op iemand afsturen waarna je nooit meer wat van hem hoort? En ik maar denken dat Nederlandse retailers van die brave, hardwerkende types zijn.

Ach, wat ben ik toch naïef. Retailland blijkt een keiharde wereld te zijn waar je als je niet goed luistert met een bak cement aan je voeten in pakweg De Kooikersplas te Houten terechtkomt. U weet toch hoe dat gaat in de kringen van mannen met zwarte pakken? Is het slachtoffer eenmaal kaltgestellt dan krijgt de familie een in papier verpakte vis en weet die familie: onze Fred is nu met de vissen. Naast de erg betrouwbare bron stond een eveneens erg betrouwbare bron die zei: “Het ging eigenlijk niet zozeer om DHL en Sandd. Die afrekening, die ging om geld. Het gaat altijd om geld hè.” Ja, dat is me nu wel duidelijk. In The Godfather I, II en III gaan die afrekeningen uiteindelijk altijd om geld. Ik begrijp nu – nog altijd tot mijn stomme verbazing – dat het in retailland al niet anders is. Herinnert u zich nog dat een jaar terug operationeel directeur V&D-warenhuizen Bart van den Nieuwenhof van de ene op de andere dag werd vervangen, ja, verdween? Ik dacht toen: ‘Verstandige zet, alleen een beetje te laat.’ Ik denk nu: ‘God weet wat er met die arme Bart is gebeurd, wat mannen in zwarte pakken met hem hebben gedaan.’

Goed, Van den Nieuwenhof zit nu nog bij La Place, maar kent u zijn voorganger nog? Jazeker: Sanne Oosterhoff, die al even plotseling weg was. Vertrokken, zo werd gemeld, naar dierenwinkelketen IJsvogel Groep. Van V&D naar een dierenwinkelketen waar geen mens ooit van gehoord heeft, laat me niet lachen zeg! Sanne is gewoon – nou, noem dat maar gewoon, ik was, ben en blijf stupéfait – tussen de vissen terechtgekomen. Of, dat kan natuurlijk ook, in vele stukken en stukjes verdwenen bij een ‘autosloperij’ in Brabant. Kan dat mij ook overkomen? Vast wel. Ik heb in een column weleens de familie Van E. te Veghel, eigenaren van de bekende en vooral héél goedkope en érg leuke supermarktketen J., beledigd. En niet te vergeten Roland K., eigenaar van de ene na de andere supersuccesvolle modeketen. Ook al beledigd. En Rob H., baas van Blokker, toch de Ferrari onder de huishoudartikelenketens. Tjezus, al die tijd heb ik niet in de gaten gehad dat ik met m’n leven aan het spelen was. Ja, vast stom toeval dat ik nog leef en slechts door een wonder niet in de nabijgelegen Waal ben beland of in die ‘autosloperij’ aan de rand van het dorp.

Maar ik ben en blijf ook dapper. Vandaar dit slot: Opsporing verzocht Vermist sinds vrijdagmiddag 23 december 2016: Fred Z., circa midden vijftig, grijs haar. Laatst gesignaleerd aan de ingang van het Bruna-pand, Walmolen 21 te Houten, omringd door een zestal mannen in zwarte pakken. Kent u deze man of een van de mannen in zwarte pakken? Heeft u tips die de politie vooruit kunnen helpen? Bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-6070. Zij die relevante tips leveren, maken kans op een Bruna- cadeaukaart.