Kahn moet mogelijk nog een keer bijspringen bij Coolcat

Kahn moet mogelijk nog een keer bijspringen bij Coolcat

Het management van Coolcat heeft drie scenario’s opgesteld voor 2017 en 2018. In het slechtste scenario verbetert de omzet niet en het resultaat slechts licht, dankzij beter voorraadbeheer en lagere operationele kosten. In dat geval is er volgend jaar sprake van ‘significante liquiditeitstekorten waarbij additionele financiering nodig is’, stelt Coolcat in zijn jaarrekening.

Coolcat zag zijn verlies vorig jaar oplopen naar 18,6 miljoen euro. Eigenaar Roland Kahn deed een kapitaalinjectie van vijf miljoen euro, nadat hij vorig jaar al eens tien miljoen euro had overgemaakt. Bovendien heeft zijn vastgoedbedrijf een kredietlijn beschikbaar gesteld voor tijdelijke financieringsbehoeften.

Het grotere verlies is volgens Coolcat het gevolg van de implementatie van een herstelprogramma, dat vorig jaar werd ingezet. Er wordt onder meer bezuinigd op personeelskosten (van 977 naar 905 fte) en op huurkosten. De totale huurverplichtingen liepen met ruim zeventien procent terug naar 142 miljoen euro.

Het herstelplan lijkt voorzichtig zijn vruchten af te werpen. In het vierde kwartaal kwam er een einde aan de omzetdaling: de omzet lag op hetzelfde niveau als in 2015. Mocht het herstel niet doorzetten, dan heeft Coolcat nog een aantal ‘verzachtende maatregelen’ achter de hand. Zo denkt de keten erover het winkelbestand verder te verkleinen en online samenwerkingen aan te gaan met internationale platforms. Deze extra maatregelen moeten er bij het slechtste scenario voor zorgen dat de ebitda in 2018 toch positief is.

Reacties 1


Reinder Koornstra 16 aug, 12:59

Er is ook bij Coolcat nog weinig nieuws onder de zon!
Bezuinigen, bezuinigen en bezuinigen.
Wat Coolcat natuurlijk nodig heeft is een ingrijpende vernieuwing van het aanbod, zodat ze weer aantrekkelijk worden voor de jeugd die zich hun prijs (en kwaliteit?) kunnen veroorloven. Misschien leidt dit tot inkrimping van het aantal vestigingen, maar het lijkt me slimmer het assortiment te richten op een kleinere doelgroep, in kleinere, maar dan volledig met de webshop geïntegreerde winkels volgens het concept van 'De Nieuwe Winkelier'. Roland Kahn heeft mij jarenlang geïnspireerd, maar ik heb nu de indruk dat hij meer aan mij heeft dan ik aan hem.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!