HEMA maakt na vijf jaar weer winst

HEMA maakt na vijf jaar weer winst

HEMA heeft in het derde kwartaal een winst van 4,6 miljoen euro geboekt. Het is voor het eerst sinds 2012 dat de retailer zwarte cijfers kan overleggen, zegt topman Tjeerd Jegen. Vorig jaar werd nog een verlies van 1,6 miljoen euro geboekt in het derde kwartaal.

De winkelketen zag verder zijn omzet met 2,3 procent toenemen tot 308,2 miljoen euro. Er werden vooral meer huishoudelijke artikelen, persoonlijke verzorgingsproducten en food verkocht. De like-for-like omzet nam met 2,2 procent toe.

In eigen land nam de omzet in het derde kwartaal met 0,2 procent af. Dat komt onder meer door de tijdelijke winkelsluitingen als gevolg van de uitrol van de internationale winkelformule in de grote winkels. De uitrol in de kleine winkels in de Benelux is volgens Jegen inmiddels afgerond.

HEMA haalt steeds meer omzet uit het buitenland. De retailer onderzoekt naar eigen zeggen de kansen om in landen te starten waar nog geen winkels zijn gevestigd. “We willen doorgroeien in de landen waar we op dit moment actief zijn, maar we willen ook groeien in nieuwe markten”, aldus de topman. Eerder deze week werd al bekend dat komend voorjaar de eerste winkels in Oostenrijk worden geopend.

Jegen laat weten tevreden te zijn over de resultaten in het derde kwartaal. HEMA maakte onlangs een einde aan het opruimprogramma van overtollige voorraden, waardoor de brutomarge met 130 basispunten klom naar 46,9 procent. De meeste outletwinkels zijn inmiddels gesloten.

HEMA werd afgelopen september in de etalage gezet door eigenaar Lion Capital. Jegen liet onlangs weten dat het nog tot halverwege volgend jaar kan duren tot er meer bekend wordt over de eventuele verkoop.

Reacties

[Deze reactie is door de gebruiker verwijderd]

Geplaatst door ronald van steveren op 7 december 2017 om 11:14

Ik blijf er op hopen dat HEMA onderdak zal vinden binnen Ahold Delhaize. Nu de cijfers duidelijk de goede kant op gaan en de ombouw van de winkels in volle gang is, zijn de grootste struikelblokken die Ahold had een paar jaar geleden, weggenomen.

Geplaatst door Seb Seb op 7 december 2017 om 12:12

Waarom zou AHOLD de problemen oplossen van deze investeringsmaatschappij? Beter gezegd de puin ruimen?
AHOLD is geen liefdadigheidsorganisatie.
Ze hebben er niets voor niets bedankt en toen BOL.COM overgenomen, en nu dus de Belgen.

Geplaatst door Peter Jansen op 7 december 2017 om 12:39