'HEMA zegt winkelcontracten van franchisebestuur op'

'HEMA zegt winkelcontracten van franchisebestuur op'

HEMA heeft vorige week de winkelcontracten van alle bestuurders van zijn franchiseorganisatie opgezegd. Dat blijkt uit een brief die aan alle franchisers is gestuurd, meldt Het Financieele Dagblad.

De directie van HEMA wil op deze manier de bewuste ondernemers hun winkels afnemen. In totaal zou het daarbij gaan om 24 vestigingen, waaronder in Nunspeet, Weert, Harderwijk en Dronten. De Nederlandse retailer probeert volgens betrokkenen de franchiseorganisatie VAB ook buitenspel te zetten door andere franchisers afzonderlijk te benaderen. 

De nieuwe brief komt een maand nadat HEMA heeft laten weten dat de rol van franchise wordt ‘herzien’en dat de retailer geen toekomst meer ziet in de huidige samenwerking. De VAB werd in die eerdere brief al als gesprekspartner aan de kant geschoven. De aanleiding daarvoor was onder meer de mislukte verkoop van de winkelketen, die te wijten zou zijn aan de verouderde franchisecontracten en aanhoudende conflicten met de ondernemers. 

De twee partijen liggen al een tijd met elkaar overhoop. Zo moest de rechter er vorige maand nog aan te pas komen om een geschil over de verdeling van de kosten van de e-commerceactiviteiten te beslechten. De franchisenemers werden daarbij grotendeels in het gelijk gesteld: de oude afspraken blijven overeind. HEMA wil de afspraken juist moderniseren en een nieuw franchisecontract opstellen.

Reacties

Machtsmisbruik... Dit soort praktijken worden reeds decennia lang bij kleinere (ex) franchiseorganisaties toegepast. Nooit gedacht dat een geëtableerd bedrijf als de Hema zich hiertoe zou verlagen. Maar de Hema moet en zal verkocht worden gaat het niet goedschiks dan maar kwaadschiks..

Geplaatst door Rudy Bos op 10 augustus 2018 om 10:19

Ongelofelijk dat bestuurders (franchisers) die het voor een groep ondernemers opneemt nu op deze lage manier teruggepakt worden.
Weet wel dat deze ondernemers het bedrijf in goede tijden ook groot gemaakt hebben en houden.

Geplaatst door E Dik op 10 augustus 2018 om 12:42

Het Einde van de HEMA?
Directie lijkt, in de klem tussen investeerders en franchisers, compleet in paniek te zijn. Een DA scenario staat voor de deur, waarbij deze groep Hemafranchisers hun eigen organisatie opricht, of bij een bestaande organisatie onderdak vindt. Dan gaan vast veel franchisers mee, en verdwijnt HEMA op veel plaatsen uit het stadsbeeld.
Een ander scenario is dat de financiers het onverkoopbare bedrijf laten vallen en de HEMA dus failliet gaat. Vervolgens zullen de brokken wel door iemand worden opgepikt, maar gaat de HEMA zich internationaal concentreren op de grotere bevolkingscentra. Ook dat zou betekenen dat het onvoorstelbare gebeurt en honderden winkelcentra het voortaan zonder HEMA moeten stellen!
Want doorgaan op de huidige basis lijkt een doodlopende weg te zijn!

Geplaatst door Reinder Koornstra op 10 augustus 2018 om 15:04

Dit bericht bevat niet de informatie over de betrokken adviebureau's die door beide partijen zijn ingeschakeld. Mijn inschatting is dat zij zijn ingehuurd om het 'gelijk' van hun opdrachtgever te onderbouwen. Maar dan zijn we weer vele weken verder en hoogstwaarschijnlijk niets opgeschoten. Hoogstens is het voeding voor de lopende juridische procedures. Mijn ervaring is dat het effectiever is als beide partijen van dezelfde adviseur/ vertrouwenspersonen gebruik maken. Dat is niet conform de gedragsregels van organisatieadviseurs maar meestal wel effectief. Ook in geval van fusies/samenwerking. Dat is althans mijn eigen ervaring.
Volgens Reinder tekent zich een ramp af. Ik onderschrijf dat. Het is absoluut onverantwoordelijk gedrag op deze manier te spelen met de toekomst van een bedrijf waar duizenden mensen werken en miljoenen klanten blij mee zijn.

Geplaatst door Ton Bos op 10 augustus 2018 om 17:25

Laatste nieuws

RetailTrends