De innovatieve ringenmaker Insignety is vier jaar na zijn oprichting failliet verklaard. Het bedrijf kwam 2,5 miljoen euro tekort en een externe financier wilde dat geld niet meer investeren. Dat laat oprichter Mark Bos weten tegenover RTL Z.

Insignety werkt met een interactief ontwerpproces, waarbij gebruik wordt gemaakt van biometrie. Zo is het mogelijk om een hartslag of vingerafdruk te verwerken in een ring.  “Het is een nieuw retailconcept, waarbij klanten geen standaardproduct kopen, maar een uniek product creëren”, zei Bos daarover.

Vorig jaar december werd een eigen flagshipstore geopend in de Van Baerlestraat in Amsterdam. De ringen worden verder verkocht via shop-in-shops bij juweliers in binnen- en buitenland. Onlangs werd volgens de oprichter nog een deal gesloten met juweliersconcern Signet, dat over vijf winkelketens en 3800 vestigingen beschikt. “Voor de kerst zouden we starten in tien grote winkels in het Verenigd Koninkrijk.” 

De kans op een doorstart is klein, omdat de software en het merk niet onder de failliete vennootschap Crown Jewels BV vallen. Het is volgens Bos wel mogelijk dat Insignety met andere financiers nieuw leven ingeblazen wordt. “Ik zal niet laten gebeuren dat het merk verloren gaat.”