HEMA accelereert in Duitsland en Oostenrijk

HEMA wil tegen het einde van 2019 dertig tot veertig winkels in binnensteden van Duitsland hebben geopend. “In enkele jaren kunnen dat er tot 150 zijn”, zegt topman Tjeerd Jegen tegenover de Duitse krant Die Welt.

HEMA opende begin 2017 een eerste flagshipstore in Keulen, als onderdeel van een Duitse expansie. Inmiddels zijn er zeventien winkels geopend, waaronder recent in Berlijn, Nürnberg, Stuttgart, Bonn en Oberhausen.

De Nederlandse retailer mikt bij zijn tweede poging in Duitsland op kleinere winkels dan voorheen. Waar franchisenemers eerder grotere locaties dicht bij de grens openden, kiest HEMA nu voor winkels met 350 tot 750 vierkante meter winkelruimte in grote steden. Met zevenduizend producten is het aanbod ongeveer de helft zo groot als een gemiddelde winkel in eigen land.

Behalve naar binnensteden, kijkt de Nederlandse retailer voor verdere uitbreiding ook naar stations en vliegvelden. Zo worden er met Deutsche Bahn gesprekken gevoerd over locaties. HEMA voelt zich bij zijn uitbreiding gesterkt door het succes van zijn eerste winkel, zegt Jegen. In Keulen werd in het eerste jaar een omzet van vier miljoen euro geboekt, waar 2,5 miljoen euro werd verwacht.

Oostenrijk
HEMA opende in april zijn eerste twee winkels in Oostenrijk. Beide winkels bevinden zich in Wenen. Nog dit jaar komt daar een winkel van vijfhonderd vierkante meter in Shopping City Seiersberg in de buurt van Graz bij. Begin volgend jaar opent HEMA een winkel van 630 vierkante meter in Linz. Ook andere locaties in Wenen en andere provinciale hoofdsteden staan al op de planning.

HEMA verwacht dit jaar zo’n dertig tot 35 nieuwe winkels in het buitenland te openen. Daarnaast worden de eerste winkels in Dubai geopend.

Reacties 1


Ton Bos 21 sep, 18:01

Met een dergelijke vloerproductiviteit zoals in Keulen zou Hema een zeer winstgevende onderneming zijn! Zegt toch iets over de potentie en zal nieuwe kopers wellicht kunnen overtuigen. Reden te meer de strijdbijl met franchisenemers zsm te begraven.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!