Miljardair Marcel Boekhoorn neemt HEMA over

Miljardair Marcel Boekhoorn neemt HEMA over

HEMA wordt overgenomen door investeerder Marcel Boekhoorn. Dat heeft de winkelketen donderdag bekendgemaakt.

Boekhoorns investeringsmaatschappij Ramphastos Investments koopt de winkelketen van Lion Capital, dat sinds vorig jaar op zoek was naar een nieuwe eigenaar. Een overnamebedrag is niet bekendgemaakt.

HEMA zegt zich onder de nieuwe eigenaar volledig te richten op investeringen in de thuismarkt, online groei, internationale expansie en het verbeteren van de winstgevendheid. Ook zijn met de franchisenemers nieuwe afspraken gemaakt en alle lopende rechtszaken zijn ingetrokken, net als de opzegging van franchisecontracten.

Topman Tjeerd Jegen laat weten verheugd te zijn met de nieuwe eigenaar. "Dit is het beste scenario voor HEMA, onze klanten, medewerkers en franchisenemers." Boekhoorn heeft volgens de ceo de afgelopen blijk gegeven van betrokkenheid bij zijn deelnemingen en een 'sterke investeringsvisie'. Verder is hij blij dat de franchisenemers zich hebben ingezet om tot nieuwe afspraken te komen. "Dat maakt de weg vrij om samen met onze nieuwe eigenaar en de franchisenemers te werken aan een sterker en financieel gezond HEMA."

Boekhoorn noemt HEMA een ‘iconisch merk met geweldige internationale kansen’, terwijl hij ook in Nederland nog voldoende mogelijkheden ziet. De overname past naar eigen zeggen bij zijn ambitie om bedrijven te laten groeien. “Samen met het HEMA-team en haar franchisenemers wil ik van HEMA een wereldmerk maken.” Opvallend is dat hij tegenover Quote beweert dat de deal nog helemaal niet rond is. "We zijn nog vol in onderhandeling."

Boekhoorn was eerder een van de investeerders in McGregor, dat vorig jaar voor de tweede keer failliet ging. Ook was hij aandeelhouder bij Suitsupply, dat twee jaar terug door oprichter Fokke de Jong werd teruggekocht.

Lion Capital zou zo'n een miljard euro voor HEMA hebben willen vangen. Eerder dit jaar leek de winkelketen nog te worden verkocht aan de Belgische investeringsmaatschappij Core Equity, maar die haakte op het laatste moment af. Het conflict met de franchisenemers zou daarbij een rol hebben gespeeld. Ingewijden voorspelden daarop dat Lion de verkoop zou uitstellen tot op zijn vroegst vorig jaar.

Reacties

Dit is inderdaad goed nieuws! Mooi dat franchisenemers zich constructief hebben opgesteld en alle rechtzaken van de baan zijn. De NL retail en alle winkelkernen zullen een zucht van verlichting slaken. Er is een grote retail ramp voorkomen.

Geplaatst door Ton Bos op 18 oktober 2018 om 11:16

Hoe kan Topman Tjeerd Jegen zich staande houden, na de Franchisenemers te hebben afgebrand en (zeer waarschijnlijk geheel onterecht) franchisecontracten heeft opgezegd ?

Geplaatst door Hu Vli op 18 oktober 2018 om 11:29

Een Nederlandse eigenaar kan beter aanvoelen wat de klant wil. Maar om dit schip van koers te laten veranderen moet er veel gebeuren. De afgelopen jaren gingen de prijzen fors omhoog en de kwaliteit van veel producten ging omlaag.

Geplaatst door Henk Bakker op 18 oktober 2018 om 16:56

Ja, ik zou ook niet graag in de schoenen van Tjeerd Jegen staan! Want al die rampmaatregelen zijn intussen al teruggedraaid!
Maar, hoe dan ook, HEMA kan niet verwachten gewoon door te gaan, want V&D kan niet twee keer verdwijnen om extra push aan de omzet te geven! HEMA moet door als HEMA 3.0 met een volledig geïntegreerde webwinkel en kleinere winkels met meer dynamiek. Over HEMA 3.0 schreef ik kortgeleden nog een blog. Maar Boekhoorn mag me ook bellen, natuurlijk!

Geplaatst door Reinder Koornstra op 19 oktober 2018 om 11:55

Laatste nieuws

RetailTrends