'Blokker bezit gewilde panden, franchisenemers vaak niet'

'Blokker bezit gewilde panden, franchisenemers vaak niet'

Blokker is zelf eigenaar van circa 53 van de 430 winkels in Nederland. Dat zijn over het algemeen prima locaties, die snel weer verhuurd kunnen worden als Blokker ermee stopt. Dat blijkt uit een inventarisatie van Het Financieele Dagblad.

Blokker heeft nooit aangegeven te stoppen met de winkelketen, maar het bedrijf kampt al jaren met grote verliezen. Mocht de familie Blokker ooit de stekker uit de formule trekken, wordt een honderdtal particuliere vastgoedbezitters het hardst getroffen. Zij bezitten de panden in kleinere gemeenten, zoals Brummen, Grouw en Zuidwolde. Daar is volgens vastgoedspecialisten weinig belangstelling voor van nieuwe huurders of kopers.
Een aanzienlijk deel van deze pandeigenaren zou ook franchisenemer van Blokker zijn. Zij worden dus dubbel geraakt, als Blokker ophoudt te bestaan.

Blokker zelf heeft volgens vastgoedeigenaren veelal de krenten in de pap, met panden in bijvoorbeeld de Groningse Herestraat en Ferdinand Bolstraat in Amsterdam. Binnen een jaar kunnen deze panden weer verhuurd worden en wellicht tegen een hogere prijs dan Blokker betaalt, denkt vastgoedadviseur Bram Loggers. “Dit wegens de schaarste aan goede winkelruimte in deze straten.”

Vermogen
Het Financieele Dagblad meldt verder dat de familie Blokker een omstreden truc toepast om zijn vermogen af te schermen voor de buitenwereld. Door binnen twee jaar een nieuw moederbedrijf boven hun imperium te hangen, wordt de plicht om jaarverslagen te deponeren ontweken. Het bedrijf doet dat om de privacy van de familie ‘optimaal te beschermen’.

De cijfers van Blokker Holding worden wel jaarlijks gepubliceerd. Het winkelconcern leed vorig jaar een nettoverlies van 344 miljoen euro. Topman Michiel Witteveen gaf eerder dit jaar aan dat het ‘ambitieus, maar niet onhaalbaar is’ om in 2019 weer winst te maken.


RetailRegister
Op zoek naar een winkellocatie? Retailers kunnen in het RetailRegister kosteloos aan vastgoedbezitters laten weten waar ze een winkel willen openen. Klik hier voor het RetailRegister.

Reacties

Blokker heeft helaas geen toekomst meer..jammer want menig is ermee opgegroeid..onze regering had een stop op de aantal actions in ons land moeten realiseren..het is nu overal aanwezig.

Geplaatst door robert Martens op 2 november 2018 om 12:33

Laatste nieuws

RetailTrends