Schuld van Coolcat loopt in de tientallen miljoenen

Schuld van Coolcat loopt in de tientallen miljoenen

Coolcat laat na zijn faillissement een schuldenberg van zeker dertig miljoen euro achter. Meer dan de helft daarvan heeft ING Bank nog te goed van de winkelketen, blijkt uit het eerste faillissementsverslag van curator David Bos.

De schuld aan de belangrijkste kredietverstrekker ING Bank bedraagt ruim zeventien miljoen euro. Daarnaast blijkt uit de eigen aangifte tot faillietverklaring dat diverse schuldeisers bij elkaar miljoenen te goed hebben van de bv’s Cool Cat Fashion (8,2 miljoen) en Cool Cat Nederland (4,6 miljoen). Daarnaast zou volgens Coolcat sprake zijn van een fiscale schuld van zo’n 4,9 miljoen euro, maar de fiscus heeft zelf zijn vordering nog niet ingediend. De uiteindelijke schuld valt naar verwachting nog hoger uit, omdat ook het UWV en eventuele andere preferente crediteuren hun vordering nog moeten indienen.

De schuldeisers zien hun geld waarschijnlijk niet meer terug. Gelet op de omvang van de vorderingen, noemt de curator de vooruitzichten voor de concurrente schuldeisers ‘niet rooskleurig’. De kans dat zij iets van hun vordering terugzien, schat hij in als ‘gering’.

Als oorzaak van het faillissement wordt een onverwachte verslechtering van de resultaten in 2018 genoemd. Dat zou vooral komen door het aanhoudende zomerweer in het najaar en de zachte winter, waardoor de omzet van de winterartikelen moeizaam op gang kwam. De omzet bedroeg vorig jaar iets meer dan tachtig miljoen euro, terwijl dat het jaar ervoor nog bijna 121 miljoen was. Tegelijkertijd liep het verlies op van zo’n tien naar meer dan zeventien miljoen euro.

Coolcat leek in eerste instantie een doorstart te maken onder de vleugels van America Today, eveneens in handen van oprichter Roland Kahn. Deze week werd echter duidelijk dat alle winkels op slot gaan en het merk Coolcat Junior online wordt voortgezet. Mogelijk komt in een onbekend aantal panden van Coolcat wel een nieuwe winkelketen, waarvan de werknaam Soho is.
 

Reacties 11


peter r; 13 mei, 11:38

Ben bang dat je uit je nek lult, Arie. Een kleine zelfstandige met een bv raakt ook niet alles kwijt. Zijn privé vermogen wordt neit van hem afgepakt.

En ja, er zouden andere ondernemingen door failliet kunnen gaan en dat is triest, maar je moet als ondernemer wel je best doen dat je niet teveel van één afnemer afhankelijk bent. En niet te grote bedragen uit hebben staan is ook een verantwoordelijkheid van een ondernemer. En op de markt inspelen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Als je ondernemer wordt dan wordt er een hoop van je verwacht, ook wettelijk, Als je dat niet aankan kan je beter iets anders doen, dat verwachtg ook de belastingdienst van je bijvoorbeeld. Als consument heb je niet de verantwoordelijkheid om alles zelf uit te zoeken, als ondernemer wel.

En dan nog wat, ook grote ondernemers beginnen klein, ook Kahn, en heeft het naar mijn weten zelf gedaan.

Als er dingen zijn gebeurd die niet in de haak zijn dan zal hij daarvoor aansprakelijk worden gehouden, maar jouw lulverhaal slaat nergens op.


Bart Vellinga 12 mei, 16:46

Jammer van de meeste zeer kortzichtige gefrustreerde berichten hierboven. Ik zou eerst maar eens wachten op faillissementsverslag nummer 2. Je kunt je overigens om mee te beginnen afvragen waarom een ondernemer zijn hoofd boven het maaiveld mag uitsteken met alle risico's van dien, duizend plus te eten mag geven en wanneer het fout gaat door een optelling van factoren zoals economie, weer, wellicht niet snel genoeg mee schakelen met de markt en concurrentie, wetgeving in Europa, hier afgemaakt moet worden. En dat zonder enige kennis van zaken. Stop zelf maar eens meer dan 50Miljoen in je bedrijf in de hoop dat je het kan redden. Het verhaal is altijd net anders en niet iedereen behoort tot de faillissementsmafia. Even voor de duidelijkheid er is helemaal geen Europa, elk land heeft zijn eigen wetgeving, straks kun je er voor knokken om de nog niet zo slechte Nederlandse wetgeving veilig te stellen binnen een geldverslindend Europa! Succes met de verkiezingen!


Arie Feenstra 11 mei, 19:39

Beste Peter rl,
Een prachtig verhaal van je, maar je denkwijze is al net zo ziek als dat van al die grote investeerders en zogenaamde CEO's. Waarom moeten kleine zelfstandigen wel alles kwijtraken als zij zaken doen met dit soort gajus?
Hoeveel eerlijke kleine zelfstandigen zijn hun hele hebben en houden kwijt geraakt, door de crisis, en plukken jaren lang de wrange vruchten van de zogenaamde concurrentie slag die deze concerns hebben gewonnen. Maar hebben ze eerlijk gewonnen? Nee natuurlijk niet, ze hebben door mega schulden te maken de markt voor de kleine ondernemers verziekt, en aan het eind van het verhaal sleepen ze nog eens zo veel kleine toeleveranciers mee, de afgrond in, die op hun beurt ook weer alles kwijt raken wat ze met hard werken en eerlijk werken hebben opgebouwd. En die grote investeerders en zogenaamde CEO's maar lachen, want ze hebben er zelf tonnen zo niet miljoenen aan verdiend, en wat boeit hen de rest? Eerlijk zaken doen staat in hun ogen gelijk met anderen uitmelken en is een bepaalde graai cultuur die eens knetter hard aangepakt moet worden. Net als elke kleine zelfstandige, die kapot gaat, moeten ook deze criminelen alles kwijt raken, tot op de laatste cent!!! Niets rechtvaardigt hun blijvende rijkdom, hoge bomen vangen veel wind, zijn ze niet sterk genoeg, dan vallen ze om, zo ook deze zogenaamde groten der aarde die denken dat ze het zo goed weten.
Niks foutje bedankt, gewoon betalen voor hun fouten, laat ze maar eens op hun spreekwoordelijke bek gaan, daar vragen ze zelf om.
Met al die miljarden die zij hebben verslonden, hadden heel veel kleine ondernemers nog jaren lang een goed bestaan kunnen hebben. hadden we een veel mooier en gevarieerder straatbeeld in de winkelstraat gehad en had niet iedereen in de zelfde H&M mode hoeven lopen die overigens ook bij zoveel andere ketens hangt

Dus als Europa al ergens goed voor zou zijn dan moeten ze zo snel mogelijk wetgeving maken die dit soort witte boorden criminaliteit aanpakt.


peter rl 10 mei, 16:25

Rustig aan, jongens. Mee eens dat er ondernemers zijn die er een potje van maken en/of faillisement misbruiken, maar jullie zijn aan het schreeuwen zonder dat je, volgens mij, ook maar iets van deze zaak weet.

Kahn heeft natuurlijk fouten gemaakt in de afgelopen jaren, maar het is ook niet makkelijk met giganten als Zara en H&M. Wellicht had hij al jaren eerder de boel moeten verkopen, wellicht had hij 15 jaar geleden een paar grote investeerders warm moeten maken om de grootste internetkledingreus van Europa op te zetten, misschien had ie allang zijn processen moeten stroomlijnen en moderniseren, maar dat heeft ie niet gedaan. Feit blijft wel dat Kahn meer had gehad aan een waardevol bedrijf dan nu een failliet bedrijf. Feit is ook dat hij tientallen jaren werkgever is geweest voor honderden mensen.

En ja, hij heeft geld verdiend, maar dat lijkt mij niet meer dan logisch. Het is heel lang heel goed gegaan. Moet je dan maar privé alles worden afgepakt als het op een dag misgaat? Beetje rare gang van zaken.

Ik denk dat die doorstart weinig zal voorstellen. Hij had echt meer gehad aan een goed lopend gezond bedrijf dan dit faillisement.


John West 10 mei, 16:04

Maar wat heeft Coolcat nou fout gedaan? Je hoort de kenners altijd over beleving, contact met de de doelgroep en internet maar volgens mij voldeed Coolcat hier aan. Ze hadden prima webshop en als ik langsliep zag ik altijd kleding volgens de laatste trends hangen, bijvoorbeeld een samenwerking met Ronnie Flex. De winkels zagen er ook prima uit. Ik vond Coolcat meer van nu dan bijvoorbeeld America Today.


Frits Vries 10 mei, 15:10

Coolcat failliet /geen doorstart en direct een online platform kopen.....
De rat


James Cooper 10 mei, 14:26

De heer Kahn wilde Coolcat overdragen aan z'n kinderen. Maar natuurlijk niet met een schuldenlast, foutje Pa. Dus lekker eerst op de fles gaan en zonder schulden opnieuw beginnen onder de naam Soho. Onbegrijpelijk dat dit wettelijk allemaal maar mogelijk is. Een compleet zieke manier van ondernemen. Hopelijk worden verhuurders, leveranciers en banken eens wakker en doen ze geen zaken meer met dit soort "ondernemers"!


Em Sa 10 mei, 14:20

SOHO is een merknaam uit de V&D boedel. Zouden Roland Kahn en Ronald van Zetten dan toch een soort V&D's in de panden van Coolcat gaan openen?


T D 10 mei, 13:56

Lijkt veel op een gevalletje Vroom&Dreesman


Herman van Wissen 10 mei, 13:56

Een mooi onderwerp voor de Europese verkiezingen. Op welke manier kun je ondernemers zoals Roland Kahn privé financieel aanpakken. Nu zijn alleen de medewerkers en de leveranciers de dupe van zijn mismanagement en misbruik. Er zijn steeds meer van dit type ondernemers die winkels alleen zien als geldmachines en zich niet meer bezighouden met de winkelvloer. In feite is het onkunde en bestuurlijke dwaling. Het zijn deze onmaatschappelijke ondernemingen die de retail ziek maken. Hoe lang laten leveranciers en vastgoed eigenaren zich chanteren door deze zogenaamde ondernemers?


Herman Loykens 10 mei, 13:49

Het is toch ongelooflijk dat wij steeds weer worden geconfronteerd met faillissementen terwijl eigenaren en woordvoerders rustig kunnen doorgaan met andere, bestaande en nieuwe, activiteiten en personeel en schuldeisers met lege handen kunnen achterlaten? En dan ook rustig overal de weersomstandigheden de schuld van geven.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!