'Winkeliers terughoudend over afschaffen van 'grote' contante betalingen'

'Winkeliers terughoudend over afschaffen van 'grote' contante betalingen'

De regering wil een verbod op contante betalingen boven de drieduizend euro doorvoeren om zo witwassen tegen te gaan. Daarnaast wil het kabinet het bankbiljet van vijfhonderd euro als wettig betaalmiddel in de eurozone afschaffen.

Geschat wordt dat jaarlijks voor een bedrag van zo’n zestien miljard euro in Nederland wordt witgewassen, meldt het FD. De regering wil onder meer de mogelijkheden voor banken vergroten om effectief samen te werken als het gaat om het delen van gegevens over ‘dubieuze’ klanten, wanneer deze naar een andere bank zijn overgestapt. Ook pleit de het kabinet voor een instantie die controleert op fraude.

Winkeliers reageren terughoudend op de plannen. Zo vragen zij zich af hoe de regering de regels wil handhaven. Benno Leeser, president-directeur van Gassan Diamonds, stelt dat er nu al grote achterstand is bij controle van transacties boven de tienduizend euro. “Ga zorgen dat dit eerst klopt, voordat je met nieuwe maatregelen komt”, meldt hij aan het FD. Daarnaast stellen winkeliers dat de regels geen nut hebben wanneer zij niet op heel Europa betrekking hebben en moeten maatregelen in eigen land niet van elkaar verschillen.
 

Reacties 1


Reinder Koornstra 2 jul, 12:55

Terughoudend!
Waarom? Als je tegenwoordig contant met een vijftig Euro biljet aankomt, zeggen veel winkeliers al dat ze liever een PIN betaling zien. En hoeveel mensen betalen in winkels met briefjes van € 500?
En hoevaak rekenen gewone consumenten in winkels meer af dan € 3000 per keer?

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!