Hoe wordt uw supply chain duurzamer?
Bestellingen van klanten kunnen sterk wisselen. Daar probeert u uiteraard altijd aan te voldoen. Maar als de onderdelen van uw supply chain niet naadloos op elkaar aansluiten ontstaan er problemen. Elke inefficiëntie – hoe klein ook – leidt tot verspilling, tijdens productie, transport en vernietiging. Zo komt bijvoorbeeld 40% van al het geproduceerde voedsel niet op de markt. Ook gaat voor miljarden euro’s aan retouren verloren, een verlies van meer dan 50% van de potentiële verkoopwaarde voor de detailhandel. Er wordt voor miljoenen euro’s aan kleding en accessoires weggegooid, om verlies van merkwaarde tegen te gaan.
Er bestaan veel verschillende vormen van verspilling. Denk aan vrachtwagens die zonder lading rijden, ineffectief gebruik van middelen, onnodige voorraden, overcapaciteit, verkeerde leveringen, retours en uiteindelijk afvoer en vernietiging van producten. We hebben het hier natuurlijk over uiterst complexe materie, maar in de meeste gevallen is de oorzaak hetzelfde: informatie is niet correct of niet actueel. Dit leidt dan weer tot inefficiënte processen – waar iedereen dan weer vol goede moed het beste van probeert te maken. Maar hoe pak je dit structureel aan? Op een manier die kosten bespaart én goed is voor het milieu? Lees verder om te ontdekken waarom de oplossing besloten ligt in zowel oorzaak als gevolg.
De wereld is aan verandering toe…
Die boodschap komt van consumenten over de hele wereld. Overal zien we hoe mensen stappen nemen om minder afval te produceren. Draagtassen worden hergebruikt, de vraag naar papieren rietjes, toiletartikelen zonder wegwerpverpakking en maaltijden zonder vlees neemt toe. Inmiddels verwacht de consument dezelfde houding van bedrijven waar ze hun producten kopen.
… en zo gaat u dus verspilling in uw supply chain tegen.
U wilt graag verspilling tegengaan maar tegelijkertijd ook concurrerend blijven. En uw klanten willen graag dat u oog heeft voor het milieu. De supply chain is bij uitstek de plek om daarmee te beginnen. Om een idee te geven van de potentiële besparingen: er wordt geschat dat het slimmer inrichten van bevoorradingsketens de voedselverspilling al met ruim €270 miljard terug kan dringen.
Uitdagingen en kansen
Bestedingspatronen van consumenten zijn sterk afhankelijk van het weer en de nieuwste trends. Maar de informatie over deze verschuivingen is vaak hopeloos verouderd. Daardoor lopen (te verwachten) vraag en aanbod niet helemaal gelijk. Het resultaat: teveel of juist te weinig voorraad op verschillende plekken in de supply chain. Omdat producten van producent richting consument gaat, stapelen de gevolgen zich door het hele proces heen op: van het inboeken van orders tot aan opslag-, verwerkings- en verzendprocessen. Hierdoor ontstaan knelpunten in de levering van goederen. Elk proces is afhankelijk van data, informatie en informatie uit verouderde systemen, die niet met elkaar in verbinding staan.
Verbeterde zichtbaarheid, meer inzicht
Uit een recent artikel van Sustainable Brands staat dat “realtime zichtbaarheid [...] het verspillen van voedsel drastisch kan verminderen door de oorzaken op te sporen en verspilling tegen te gaan, voordat het plaatsvindt.” Omdat zichtbaarheid onzekerheid tegengaat, kan de keten beter aansluiten bij de behoeften van leveranciers en kruideniers, zodat zij weer beter aan de vraag van hun klanten kunnen voldoen.
Met Zetes ziet u alles wat er in uw supply chain gebeurt. In real time.
Meer flexibiliteit
Zichtbaarheid betekent toegenomen flexibiliteit. Dankzij doorlopend, actueel inzicht in gebeurtenissen en supply chain-intelligence kunt u op problemen reageren voordat deze gevolgen hebben. Ook is het mogelijk om snel belangrijke beslissingen te nemen terwijl de oorzaak van problemen ondertussen wordt aangepakt – zodat u de processen steeds verder kunt verbeteren.
Vaak lijken tools die meer inzicht in de supply chain beloven op het eerste gezicht de ideale oplossing, maar vaak pakken deze slechts een deel van het probleem aan. Vaak werken deze oplossingen ook niet probleemloos in real time. Zorg er dus voor dat u een oplossing kiest die schaalbaar is, inzicht in uw netwerk biedt en gestroomlijnd blijft.
Gestroomlijnde processen. Lagere kosten, minder belasting voor het milieu. En nóg meer waardering van uw klanten. We hopen dat dit artikel enig inzicht heeft geboden in de manier waarop zelfs de kleinste aanpassingen aan uw supply chain verspilling op een verstrekkende manier tegen kunnen gaan. Zoals we aan het begin zeiden, het draait allemaal om oorzaak en gevolg.
Wilt u meer weten over hoe u meer inzicht kan krijgen in uw supply chain? Doe de test hier.
Advertorial: Weg met verspilling!
Gepubliceerd op 23 oktober 2019 om 11:17
Reacties 0