HEMA neemt mogelijk juridische stappen naar aanleiding van een kritisch analistenrapport dat eerder deze week verscheen. Het rapport van Everest Research stelt dat de kaspositie van het Nederlandse warenhuis volgend jaar zo onder druk komt te staan dat een herstructurering van de schulden onontkoombaar is. Volgens het Britse analistenbureau is een nieuw kapitaal van aandeelhouder Marcel Boekhoorn van minimaal honderd miljoen euro onherroepelijk, zo meldt Bloomberg.

HEMA kampt al jaren met een schuldenlast. Daarbij melden de analisten in het rapport dat de kaspositie van de winkelketen volgend jaar zal gaan dalen van 62 miljoen euro afgelopen augustus naar achttien miljoen euro in augustus 2020. Dat is 'onhoudbaar' stelt het bureau.

HEMA laat weten ontstemd te zijn over het rapport en zich ‘te beraden op verdere juridische stappen’, meldt het FD. De winkelketen stelt dat het analistenbureau verkeerde getallen gebruikt, bijvoorbeeld over het ebitda van de retailer. HEMA zegt mogelijke schade te leiden door de stellingen die in het rapport staan. "Als dit soort conclusies worden getrokken mag je dat niet laten staan", meldt een woordvoerder. "Maar we kennen deze analist niet, dus we gaan eerst met ze in gesprek."

De omzet van HEMA zit al enige tijd in de lift, maar er worden nog wel rode cijfers geschreven. Uit onderzoek van Trouw bleek vorige maand dat de retailer in de zomer minder personeel inroosterde om de cijfers op te poetsen.