HEMA stopt na kritiek met plastic knetterballen

HEMA stopt per direct met de verkoop van knetterballen, 'kindervuurwerk' dat tot veel plastic troep leidt. Het warenhuis reageert daarmee op een oproep van zwerfafvalopruimer Dirk Groot en 'plastic soup surfer' Merijn Tinga.

Knetterballen mogen het hele jaar worden verkocht en worden afgestoken. Vaak blijven de halve bolletjes plastic op straat, in plantsoenen of natuurgebieden liggen. Er zijn al 19 duizend plekken in kaart gebracht waar ze zijn aangetroffen. Groot en Tinga bereiden in samenwerking met de rechtenfaculteit in Leiden rechtszaken voor tegen bedrijven die de knetterballen verkopen.

HEMA-topman Tjeerd Jegen heeft Tinga laten weten dat zijn bedrijf de knetterballen uit de schappen heeft gehaald. Ze lagen in de winkels vanwege de feestdagen. "Het product voldoet niet aan de ambitie die we als HEMA hebben", schrijft hij in een e-mail aan de actievoerder. HEMA wil in 2020 al het plastic dat voor eenmalig gebruik is bestemd uit de winkels weren.

Tinga heeft inmiddels het volgende bedrijf op de korrel: Albert Heijn. Hij roept ceo Marit van Egmond op het voorbeeld van Jegen te volgen.

Reacties 4


Lidwien Jacobs 14 dec, 13:21

Moge het trekken van de les veel, veel effect hebben in die Hema organisatie. Wakker worden mensen... Wat een faalverhaal zeg.


Herman van Wissen 16 dec, 15:08

Mooi, wie volgt.


Fem Ziet 16 dec, 19:10

Faalverhaal? Mooi voorbeeld van inzicht en verantwoordelijkheid nemen juist!


nsdx dxd 22 nov, 13:18

isgoed maar ik ruim de balletjes wel op.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!