HEMA stopt per direct met de verkoop van knetterballen, 'kindervuurwerk' dat tot veel plastic troep leidt. Het warenhuis reageert daarmee op een oproep van zwerfafvalopruimer Dirk Groot en 'plastic soup surfer' Merijn Tinga.

Knetterballen mogen het hele jaar worden verkocht en worden afgestoken. Vaak blijven de halve bolletjes plastic op straat, in plantsoenen of natuurgebieden liggen. Er zijn al 19 duizend plekken in kaart gebracht waar ze zijn aangetroffen. Groot en Tinga bereiden in samenwerking met de rechtenfaculteit in Leiden rechtszaken voor tegen bedrijven die de knetterballen verkopen.

HEMA-topman Tjeerd Jegen heeft Tinga laten weten dat zijn bedrijf de knetterballen uit de schappen heeft gehaald. Ze lagen in de winkels vanwege de feestdagen. "Het product voldoet niet aan de ambitie die we als HEMA hebben", schrijft hij in een e-mail aan de actievoerder. HEMA wil in 2020 al het plastic dat voor eenmalig gebruik is bestemd uit de winkels weren.

Tinga heeft inmiddels het volgende bedrijf op de korrel: Albert Heijn. Hij roept ceo Marit van Egmond op het voorbeeld van Jegen te volgen.