Het verzenden van kleine spullen, zoals sleutelhangers, tasjes of sieraden, naar het buitenland is per 1 januari duurder geworden. Vooral online ondernemers zijn de dupe van de strengere internationale regels. 

De Wereldpostunie heeft bepaald dat onder meer PostNL vanaf 2020 strikt onderscheid moet maken tussen het verzenden van documenten en goederen. Vanuit ‘veiligheidsoverwegingen’ moeten goederen verplicht als pakket verzonden worden, ook als ze in een envelop zitten, tegen een hoger tarief dan dat voor brievenpost. 

“Een envelop van onder de 100 gram kan vanaf 1 januari voor tien euro als pakket zonder track & trace naar de VS worden gestuurd”, vertelt een woordvoerder van PostNL desgevraagd aan het AD, waar meerdere ondernemers hun ongenoegen over de maatregel uiten. Voorheen kostte het versturen van een brief met goederen naar het buitenland 4,50 euro. Boven de 100 gram is de prijsverhoging een stuk kleiner. "In een envelop kost het versturen van een artikel van 350 gram naar Amerika nu 8,70 euro. Dat wordt tien euro.”

Daarnaast moeten ondernemers hun pakketjes voortaan digitaal aanmelden, voorafgaand aan de verzending. Ook dat heeft te maken met de strengere veiligheidseisen. Goederen die toch als brief worden verzonden, kunnen door buitenlandse autoriteiten onderschept worden. 

PostNL maakte de nieuwe tarieven in november bekend en stelde webshophouders eind vorig jaar per brief op de hoogte.