Verzending klein pakket duurder, webshops zijn de dupe

 Verzending klein pakket duurder, webshops zijn de dupe

Het verzenden van kleine spullen, zoals sleutelhangers, tasjes of sieraden, naar het buitenland is per 1 januari duurder geworden. Vooral online ondernemers zijn de dupe van de strengere internationale regels. 

De Wereldpostunie heeft bepaald dat onder meer PostNL vanaf 2020 strikt onderscheid moet maken tussen het verzenden van documenten en goederen. Vanuit ‘veiligheidsoverwegingen’ moeten goederen verplicht als pakket verzonden worden, ook als ze in een envelop zitten, tegen een hoger tarief dan dat voor brievenpost. 

“Een envelop van onder de 100 gram kan vanaf 1 januari voor tien euro als pakket zonder track & trace naar de VS worden gestuurd”, vertelt een woordvoerder van PostNL desgevraagd aan het AD, waar meerdere ondernemers hun ongenoegen over de maatregel uiten. Voorheen kostte het versturen van een brief met goederen naar het buitenland 4,50 euro. Boven de 100 gram is de prijsverhoging een stuk kleiner. "In een envelop kost het versturen van een artikel van 350 gram naar Amerika nu 8,70 euro. Dat wordt tien euro.”

Daarnaast moeten ondernemers hun pakketjes voortaan digitaal aanmelden, voorafgaand aan de verzending. Ook dat heeft te maken met de strengere veiligheidseisen. Goederen die toch als brief worden verzonden, kunnen door buitenlandse autoriteiten onderschept worden. 

PostNL maakte de nieuwe tarieven in november bekend en stelde webshophouders eind vorig jaar per brief op de hoogte.
 

Reacties

Een envelop met een kleine inhoud versturen naar bijvoorbeeld Amerika kostte in 2019 €2,90 aan postzegels. Nu kost het €10,-
Dit is echt een groot probleem voor webshops die kleine spulletjes verkopen die makkelijk in een envelop passen. Nu zijn de verzendkosten soms 3x duurder dan het product zelf. Het is belachelijk.

Geplaatst door Linda B op 10 januari 2020 om 01:23

en als consument heb je het nakijken. Gelikte antwoorden in overvloed. Pakket naar de USA van 11.5 kg kost nu 160,30 euro. Waarom geen verschillende tarieven bij zwaardere pakketten. Voelt als pure diefstal en de gedachten dat de hoge heren toch hun bonussen moeten kunnen krijgen. Bah :(

Geplaatst door DIrk Marel op 20 april 2020 om 10:55

Ik ben zo iemand die tussen 2018-2019 100de orders via brieven vestuurde. Ik kon wereldwijd "gratis" verzending aanbieden en een win-win voor iedereen. Nu? Nu heb ik totaal geen zin meer in online verkoop van mij artikelen. Sales zijn het simpelweg niet meer waard. De prijs is x4 gegaan en ik kan dat voor mijn 5 a 10 euro, 20 gram artikelen gewoon niet meer doen. Heel mijn interesse in het runnen van e-commerce is gewoon kapot gemaakt.

Geplaatst door Allard Keij op 14 juni 2020 om 22:37

Laatste nieuws

RetailTrends