Discountketen Action gaat zijn leveranciers dertig dagen later uitbetalen. Dat doet de retailer om misgelopen verkopen in de winkels te compenseren. Het FD meldt dat op basis van een brief die in handen is van de krant. 

De betalingstermijn wordt door de discounter eenzijdig verlengt van zestig naar negentig dagen. Een regel die alleen geldt voor de uitstaande rekeningen en voor goederen die binnen nu en drie weken binnenkomen. In Frankrijk annuleert Action zelfs alle openstaande orders, staat in de brief. De kans is aanwezig dat hetzelfde gebeurt voor leveringen in Nederland. Per distributiecentrum wordt gekeken waar behoefte aan is en indien nodig worden orders teruggeschroefd.

“We zijn ons volledig bewust van de regels die gelden over overeengekomen betalingstermijnen. Dit is een zeer uitzonderlijke situatie die noopt tot eenzijdig ingrijpen”, vertelt een woordvoerder van Action, die benadrukt dat het gaat om een tijdelijke maatregel die wanneer mogelijk weer ongedaan wordt gemaakt. 

Leveranciers zijn boos over de genomen maatregel. “Wij kunnen niet tegen ons personeel zeggen dat we ze dankzij Action dertig dagen later gaan betalen. Action zou zich solidair moeten verklaren aan de steun van de regering in plaats van misbruik te maken van een crisissituatie”, aldus een anonieme leverancier. 

De winkels van Action in Nederland zijn vooralsnog open. Wel heeft de discounter maatregelen genomen omtrent het coronavirus.

UPDATE: 'Hunkemöller verlengt betalingstermijn leveranciers en schort huur op'