Liveblog vrijdag: Bevoorrading supermarken mag hele dag, boodschappenservice bij winkelcentra

Liveblog vrijdag: Bevoorrading supermarken mag hele dag, boodschappenservice bij winkelcentra

In dit liveblog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Tips zijn welkom op redactie@retailtrends.nl.

De hoofdpunten:

  • Ouderenuurtje in alle winkels Albert Heijn
  • Gratis boodschappenservice bij winkelcentra
  • Meeste filialen Eye Wish dicht
  • Hornbach sluit zondag eenmalig de deuren
  • Kledingzaken Van Uffelen en Oger dicht
  • Drogisten doen beroep op klanten
  • Meer tijd om supermarkten te bevoorraden
  • Kappers kunnen blijven knippen
  • Topomzet supermarkten, ook forse stijging drogisterijen
  • Flying Tiger sluit alle winkels

16.45 We sluiten het liveblog. Tot later.

16.30 Gratis boodschappenservice bij winkelcentra
Bij drie winkelcentra van Wereldhave is een gratis boodschappenservice opgestart 'voor en door de community in de omgeving van het winkelcentrum'. Het gaat om Middenwaard in Heerhugowaard, Kronenburg in Arnhem en Cityplaza in Nieuwegein. Onder de naam Super Buur worden op de Facebookpagina's van de winkelcentra vraag en aanbod met elkaar verbonden. Inwoners die hulp nodig hebben, kunnen zich daar melden. Evenals vrijwilligers en lokale ondernemers.

16.15 Ouderen waarderen eigen uurtje
Seniorenorganisatie KBO-PCOB is blij met het ouderenuurtje dat door diverse supermarkten is ingevoerd. "In alle rust met minder mensen om je heen je noodzakelijke boodschappen doen, dat is wel zo fijn en geeft ook rust", zegt directeur Manon Vanderkaa. Albert Heijn kondigde vandaag aan dat het ouderenuurtje vanaf maandag in al zijn supermarkten wordt ingevoerd: van 7.00 tot 8.00 uur. Wel wat vroeg, vinden sommige ouderen. "Misschien is daar nog wat aan te doen. Laten we vooral kijken hoe we elkaar kunnen ondersteunen in deze tijd." Jumbo heeft ook al op enkele plekken een ouderenuurtje en bekijkt of het in meer winkels kan.

15.50 Vapiano op randje faillissement
De Duitse restaurantketen Vapiano heeft uitstel van betaling aangevraagd. Onder meer de coronacrisis ligt ten grondslag aan de financiële problemen van het bedrijf, dat tien filialen in Nederland heeft.

15.40 Kappers kunnen blijven knippen
Kappers hoeven hun zaak niet te sluiten, zegt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. Omdat ze geen 1,5 meter afstand kunnen houden tot de klant zijn er speciale afspraken met de branche gemaakt. Zo mogen er niet te veel mensen tegelijk in de salon zijn, moet er voldoende ruimte tussen de klanten zitten en mag niemand in de zaak verkoudheidsklachten hebben. Brancheorganisatie ANKO had Keijzer om duidelijkheid gevraagd. Aanvankelijk adviseerde ANKO de zaak te sluiten, maar de organisatie kwam daar een dag later op terug.

15.20 VanMoof verkoopt veel meer na corona-uitbraak
Het Nederlandse e-bikemerk VanMoof lijkt garen te spinnen bij de coronacrisis. Sinds februari is de onlineverkoop met 48 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen de prijzen op 18 maart werden verlaagd, werden in 24 uur tijd tweehonderd e-bikes verkocht. Volgens VanMoof denken meer mensen na over hun dagelijks vervoer door de coronacrisis en wenden ze zich tot e-bikes. De winkels van VanMoof zijn vanwege corona inmiddels allemaal dicht; de verkoop verloopt nu via internet.

14.45 Topomzet supermarkten, ook forse stijging drogisterijen
Door het hamstergedrag behaalden supermarkten vorige week een topomzet van 996,3 miljoen euro, meldt onderzoeksbureau IRI. Dat is 243 miljoen meer dan dezelfde week vorig jaar (+32,3 procent) en 11 procent meer dan in de kerstweek van vorig jaar. Drogisterijen boekten zo'n 20 procent groei, ook voor een groot deel door hamsteren. Online groeide slechts met 8 procent ten opzichte van vorige week, waarschijnlijk omdat veel spullen niet op voorraad waren. Volgende week worden daar wel hogere groeicijfers verwacht. Vergeleken met vorig jaar was er trouwens sprake van een stijging van 50 procent. Convenience-stores als AH to go en Jumbo City daalden met 8 procent. Er was minder traffic, vooral op stations.

14.20 'Vergeet de speciaalzaak niet'
De ongeveer 7600 speciaalzaken zijn van vitaal belang voor onze samenleving, melden diverse brancheorganisaties in een gezamenlijke verklaring. "Voor de spreiding van de koopstromen is het belangrijk dat consumenten weten dat ook de lokale specialisten in (verse) voeding en genotsmiddelen voor iedereen toegankelijk zijn", zegt Hester Duursema, de directeur van Detailhandel Nederland.

14.00 FNV tegen oprekken rij- en rusttijden chauffeurs
FNV Transport en Logistiek vreest dat de veiligheid en gezondheid van chauffeurs in gevaar komen als de rij- en rusttijden worden verruimd. De aanpassing werd eerder op de dag gemeld door het CBL vanwege de drukte in de distributiesector. Volgens de FNV is het beter om chauffeurs uit rustigere sectoren, die nu thuiszitten, aan het werk te helpen.

13.40 Flying Tiger sluit alle winkels
Flying Tiger sluit vandaag vanaf 17.00 uur alle winkels in Nederland. "Helaas kunnen we in deze moeilijke tijd niet langer de gezondheid van onze medewerkers en klanten garanderen."

12.40 Onrust onder kappers
Kunnen kappers nou wel of niet openblijven? En kunnen ze bij sluiting rekenen op hulp? Er is in de woorden van de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO) sprake van 'verwarring en onzekerheid'. Het grootste probleem: de 1,5 meter afstand. Dat is namelijk lastig knippen. De ANKO kwam daarom maandag met het advies de salon dicht te doen, ondanks 'de dramatische economische consequenties'. Maar een dag later trok de organisatie het advies weer in. De overheid had volgens voorzitter Maurice Crusio laten weten dat mensen gewoon naar de kapper kunnen. Crusio wil nu zo snel mogelijk duidelijkheid van staatssecretaris Mona Keijzer.

12.10 Meer tijd om supermarkten te bevoorraden
Vrachtwagens mogen tijdelijk dag en nacht nieuwe voorraden leveren bij supermarkten, meldt brancheorganisatie CBL. Normaal gesproken mag dit in een groot deel van de gemeenten alleen tijdens de zogenaamde venstertijden, bijvoorbeeld van 7.00 uur tot 11.00 uur. Bovendien zijn de rij- en rusttijden aangepast: chauffeurs mogen elf in plaats van negen uur rijden.

11.45 'Stel ons geen onnodige vragen'
Duidelijke taal in Haarlems Jumbo-filiaal:

11.20 Maak kennis met elf local heroes
Waar zouden we zijn zonder lokale retailhelden? We hebben het RetailTrends-artikel voor iedereen opengesteld. Veel leesplezier.

11.05 Drogisten bundelen krachten
De drogisterijbedrijven in Nederland doen in een advertentie in landelijke dagbladen een beroep op klanten. De kop luidt 'Zorg ook voor een ander, koop wat je nodig hebt'. De afgelopen dagen merken drogisten dat er meer zelfzorggeneesmiddelen worden verkocht dan normaal. Met als gevolg dat er soms 'nee' moet worden verkocht. De boodschap: als klanten gewoon de hoeveelheden kopen die ze normaal kopen, is er genoeg voor iedereen.

10.50 Badkameradvies via telefonisch consult en videocall
De zes showrooms van Sanitairwinkel in Nederland blijven open, maar adviesgesprekken face-to-face vindt het bedrijf niet verstandig. Daarom begint het met telefonische consults en videocalls. Ook klanten in België kunnen zo worden geholpen, want daar zijn de showrooms wel dicht. De verkoopadviseurs kunnen zo ook aan het werk blijven. "Een win-win-situatie."

10.25 Ook bij DekaMarkt 'kuch-schermen'
Net als bijna alle andere supermarktketens plaatst ook DekaMarkt plexiglas schermen bij de kassa's. Op de vloeren komen opvallende vloerstickers met daarop het nadrukkelijke advies 'Voorkom verspreiding van Corona-virus. 1,5 meter voor iedereen!' DekaMarkt heeft 81 winkels in Noord- en Zuid-Holland, Gelderland, Overijssel en Flevoland.

10.10 Winkeliersplatform open voor gedupeerde ondernemers
Ondernemers die gedupeerd zijn door de coronacrisis kunnen kosteloos gebruikmaken van Boodschapjes.com, een online platform voor lokale winkeliers die boodschappen bezorgen. "Naast detailhandelaren zijn bijvoorbeeld ook kwekerijen, foodproducenten en horecaleveranciers die gedupeerd zijn en alternatieve afzetkanalen zoeken welkom", zegt oprichtster Lucy Eind.

9.55 Albert Heijn stuurt brief naar ouders medewerkers
De ouders van kinderen die bij Albert Heijn werken, hebben een brief gekregen van directeur Marit van Egmond.

9.40 Sligro België ook open voor iedereen
Ook bij Sligro in België is voorlopig iedereen welkom om boodschappen te doen. Sinds 9.00 uur zijn de vestigingen in Gent, Luik en Antwerpen ook open voor de 'gewone' consument. Sinds gisteren geldt dat in Nederland al voor de horecagroothandels van Sligro en Makro.

9.10 Huiskamerconcert bij Bagels & Beans
Bagels & Beans organiseert een huiskamerconcert. Het optreden wordt verzorgd door stagiaire Melanie, volgens eigenaar Ronald Bakker 'een bijzonder talentvolle singer-songwriter'. Vanmiddag vanaf 16.01 uur op de Instagram-pagina van Bagels & Beans.

8.50 Video: hoe voorkom je coronabesmetting in winkels?
In deze video legt viroloog Ab Osterhaus uit hoe je coronabesmetting in winkels voorkomt. De video is bij alle medewerkers van supermarkten en drogisterijen onder de aandacht gebracht, meldt ceo Ed van de Weerd van A.S. Watson Benelux (Kruidvat, Trekpleister).


8.40 Albert Heijn voert ouderenuurtje in
Vanaf maandag voert Albert Heijn een ouderenuurtje in. Doordeweeks kunnen 70-plussers in alle winkels van 7.00 tot 8.00 uur terecht. Daarna gaan de winkels open voor de andere klanten. "Op deze manier kan iedereen prettig en veilig boodschappen doen", aldus de supermarktketen. In België kwam Delhaize, dat onder hetzelfde concern valt, al met een ouderenuurtje. Jumbo is er intussen in enkele winkels mee begonnen.

8.25 Bouwmarkten Hornbach dagje dicht
De bouwmarkten van Hornbach blijven open, maar zondag sluiten ze eenmalig de deuren. Dit wordt volgens het bedrijf gedaan om medewerkers rust te gunnen en er worden dan schermen bij de kassa's geplaatst. "Zolang het verantwoord is, blijven wij open", zegt algemeen directeur Evert de Goede. "Want voor veel klanten zijn onze producten van belang om te kunnen werken en wonen. We kunnen mensen met een project in uitvoering niet in de kou laten staan." Hij roept klanten wel op zich aan de voorschriften te houden. Zo wordt de bezoekersstroom gereguleerd en zijn voor de kassa's wachtstrepen aangebracht.

8.15 Ook kledingzaken Van Uffelen en Oger sluiten
Kledingketen Van Uffelen heeft zijn 41 winkels gesloten. De webshop blijft open en de klantenservice is bereikbaar. De luxe herenmodezaak Oger heeft zijn winkels in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Haarlem ook gesloten. "Onze focus ligt nu op onze webshop", zegt brand director Sander Lusink. Private shopping op afspraak blijft wel mogelijk; er mogen dan maximaal twee mensen in de zaak zijn.

8.00 Meeste winkels Eye Wish dicht
Eye Wish sluit vanaf zaterdag 12.00 uur de meeste winkels. De webshop van de brillenketen blijft wel open.

Kijk hier voor het liveblog van donderdag.

Reacties 11


Heleen Meester 20 mrt, 09:19

Tussen 7 en 8 belachelijk
Veel ouderen moeten op thuishulp wachten
Maw je gaat thuishulp nu nog zwaarder belasten


Martijn Sörensen 20 mrt, 10:48

Met dit soort reacties komen we niet verder. Helemaal top van AH en andere supermarkten dat zij meedenken. Dan heb je niks aan zure reacties.


Evert Zwaan 20 mrt, 11:44

Houd moed Heleen, verstandeloze reacties zijn onvermijdelijk op blogs 🤗👍


Robin Saan 20 mrt, 13:50

Heleen Meester . . . . . zucht !!


Rob Bruin 20 mrt, 16:10

Ik, als gewone consument, ben blij dat deze liveblog bestaat. Zo weet ik nl ook waar ik aan toe ben. En met mij, waarschijnlijk een heleboel andere mensen. Dus aan retailtrends.nl: ga zo door!

En idd, zure reacties helpen niet. Zullen we elkaar voor de verandering eens níet de put in praten, maar samen kijken/denken aan wat wel helpt? Zo ben ik bijna door mijn wc-papier heen, en verdom ik het om dat te gaan hamsteren. Ik zou graag gewoon één pak van m’n favoriete merk wc-papier willen kopen, maar elke keer is het schap helemaal leeg. Mijn gedachte is dus: supermarkten en drogisterijen, misschien is het handig om - net zoals met sommige aanbiedingen die regelmatig worden gedaan - een bepaald aantal stuks mee te geven aan klanten? (“Max. ... stuks per klant”)

Alsof je in een één- of tweepersoons huishouden niet langere tijd mee kunt met een pak van 8 rollen wc-papier. 😕


Jan Janssen 20 mrt, 17:00

@Heleen Meester, dat was mijn eerste reactie ook. Idioot dat je van ouderen verwacht dat ze om 6 uur opstaan (als ze dat zonder hulp al kunnen) om om 7 uur in de winkel te zijn. Punt is echter: wat is het alternatief? Je kunt moeilijk midden op de dag de winkel een uur sluiten, want voordat iedereen die dan net al binnen is, zijn spullen bij elkaar heeft, is dat uur alweer voorbij. Het laatste uur op de dag is voor ouderen net zo min een optie. Een ideale oplossing bestaat denk ik niet. Laten we vooral met z'n allen ons gezonde verstand bewaren en er voor zorgen dat niemand mis hoeft te grijpen.


Herman van Wissen 22 mrt, 14:51

SUPERMARKTEN KUNNEN MEER DOEN! Als er een plaats is waar het coronavirus een kan krijgt is het in onze supermarkten. Naast de schermen in de winkels stel ik voor om aan alle klanten plastic (liefst papier) handschoenen uitdelen. Een maximum aantal klanten toelaten door een teller bij de deur te zetten. De winkelwagens en mandjes minimaal 2 keer per dag te desinfecteren. En extra medewerkers/vrijwilligers in de winkel rond te laten lopen om klanten te helpen/begeleiden.


Jolanda Dijkstra-Rijken 22 mrt, 16:54

Het valt mij op, dat de meeste winkels nog steeds met heel veel lege schappen zijn...óf ze worden niet voldoende bevoorraad..óf er zijn nog steeds die asociale en egoïstische hamsteraars bezig! Beste supermarkten, leg aub een restrictie op het aantal stuks per artikel, bijv. max. 2 stuks per klant. Lijkt me niet zo moeilijk om dat te regelen als supermarktmanager van welke supermarkt dan ook....dan heb je ook niet continue het gevraag van de klanten waar het blijft, mochten de schappen (nog steeds) leeg zijn. En dat je als klant hierdoor bijna afgesnauwd wordt. Ik snap best dat het heel frustrerend is en vooral zeer vermoeiend om elke keer "nee" te moeten verkopen en dat 80x per dag te moeten zeggen. Dus ff simpel een notitie op de lege schappen hoe of wat, lijkt me simpel genoeg.


Henk Bakker 22 mrt, 17:27

Daar zou je mantelzorgers mee treffen, met slechts 2 stuks per klant. Nee 10 Pizza`s is niet nodig. Maar als je maar heel weinig mag kopen dan zakken de mantelzorgers door hun hoeven.


Irene Meijer 23 mrt, 10:22

Ik vind het toch een slechte zaak dat de overheid de afstand adviseert maar wie beschermd de kappers dan ? Maakt niet uit een kapster minder? Snap het echt niet. Klanten weten toch ook niet of ze het virus bij zich dragen ?
Dit soort kromme zaken maakt mensen ook laconiek.


A Anoniem 23 mrt, 20:27

Dus de veiligheid van retail winkelpersoneel hangt volgens Rutte af van de intelligentie van anderen? Waarom kunnen ze niet alle kleding winkels verplichten om te sluiten? Elke dag is er weer hoop dat je niet de deur uit hoeft, maar toch elke keer geen nieuws of kleding winkels verplicht dicht moeten. Je kan de klanten niet helpen op deze manier. Het virus blijft hangen op kleding/oppervlakken. Het is NIET veilig voor het personeel en andere klanten. Niemand durft iets te zeggen tegen de bazen hogerop uit angst om een baan te verliezen. Elke dag weer geforceerd naar werk te gaan. Kan het kabinet eindelijk verplichten dat het personeel in kleding winkels gewoon ook veilig thuis mogen blijven? Het is om te janken.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!