Liveblog donderdag: Supermarkten klagen over houding handhavers, 'run op shampoo'

Liveblog donderdag: Supermarkten klagen over houding handhavers, 'run op shampoo'

In dit liveblog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Tips zijn welkom op redactie@retailtrends.nl.

De hoofdpunten:

  • Supermarkten klagen over houding handhavers
  • 65 procent van de webwinkels verwacht omzetdaling
  • Albert Heijn en Jumbo gaan niet eerder dicht om personeel rust te gunnen
  • Alle ophaal- en bezorgmomenten bij Jumbo vol
  • 'Niet elke supermarkt draait kerstomzet'
  • Eerste restaurants stoppen met bezorgen
  • Ergste gehamster bij drogisterijen is voorbij
  • Belgische supermarken 'ontzorgen' ziekenhuispersoneel
  • Winkeliers: koop een cadeaubon

16.35 We sluiten het liveblog. Tot later.

16.30 'Alleenstaande ouder dupe van deurbeleid'
Het strenge deurbeleid bij supermarkten pakt slecht uit voor alleenstaande ouders. Dat schrijven Bureau Clara Wichmann en diverse andere organisaties in een brief aan premier Rutte. "Wie past er op de kinderen terwijl de ouder de noodzakelijke boodschappen voor levensonderhoud doet? De alleenstaande ouder met jonge kinderen kan de kinderen niet alleen thuislaten en bij de grootouders brengen valt, zoals u begrijpt, ook niet meer binnen de mogelijkheden."

16.15 Walmart nam al 25.000 medewerkers aan
Walmart heeft in een week tijd al 25.000 medewerkers aangenomen, schrijft Forbes. De Amerikaanse supermarktketen kondigde aan 150.000 man nodig te hebben om tijdens de coronacrisis de vakken gevuld te houden.

16.00 'Bij Etos run op shampoo'
Etos ziet dat er een run is ontstaan op shampoo en andere schoonheidsproducten, omdat kappers en schoonheidsspecialisten de deuren hebben gesloten. Dat meldt de NOS. De medewerkers van de drogisterij krijgen bovendien ook steeds meer vragen van klanten over verzorging. Etos overweegt een adviesuurtje op social media.

15.45 'Handhavers kennen de regels niet'
Diverse supermarkten klagen over de houding van gemeentelijke handhavers (boa's). Die zouden boetes willen uitdelen of met sluiting dreigen omdat er niet voldoende afstand wordt gehouden. "Wij hebben de indruk dat deze boa's op pad worden gestuurd zonder de juiste instructies, want vaak kennen ze de huidige regels niet goed of is er verwarring over", zegt directeur Marc Jansen van brancheorganisatie CBL tegen het AD. "Dat zorgt voor flink wat irritaties in de winkels. Wij hebben zojuist een brandbrief naar onder meer minister Grapperhaus, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Veiligheidsregio's gestuurd met het verzoek zo snel mogelijk eenduidig beleid te voeren. De regels moeten overal hetzelfde zijn."

15.30 Consumentengedrag verandert radicaal
De coronacrisis leidt tot een verandering in consumentengedrag voor zowel de korte als de lange termijn, schrijft forecaster Lori van Waes van adviesbureau Crossmarks in haar blog op RetailTrends. "Voor retailers is het van belang dit te blijven volgen. Deze veranderingen dagen retailers uit om op nieuwe klantbehoeften in te spelen met producten, services, diensten of kanalen." Lees hier gratis haar bijdrage.

15.15 Nee, het ouderenuurtje kan niet later
Ook de Jumbo in Lienden heeft een boodschappenuurtje voor ouderen ingevoerd. Van 7.00 tot 8.00 uur kunnen 70-plussers er terecht. En nee, later kan volgens de supermarktmanager echt niet.

15.00 Checklist voor nieuw veiligheidsprotocol
Sinds deze week geldt er een nieuw veiligheidsprotocol voor winkels. De keiharde eis: garandeer een veilige afstand van 1,5 meter. INretail, de brancheorganisatie voor non-foodwinkels, heeft een checklist gemaakt.

14.45 Eerste restaurants stoppen alweer met bezorgen
Een bezorgdienst blijkt niet voor alle restaurants het juiste antwoord op de coronacrisis, meldt het FD. Nog geen twee weken terug, na de sluiting van de horeca, zagen veel ondernemers bezorgen juist als reddingsboei. Maar nu stoppen de eerste restaurateurs alweer met deze dienst. Ze zijn bang dat ze zo het virus verder verspreiden en ze betwijfelen ook of de kosten opwegen tegen de baten.

14.30 Ook Jumbo sluit winkels niet eerder
Net als Albert Heijn gaat ook Jumbo de winkels niet eerder sluiten om personeel wat meer rust te gunnen. Enkele Belgische ketens doen dat wel. Jumbo ziet de noodzaak niet. "Alle Jumbo-collega's werken er samen hard aan om de schappen continu gevuld te houden en de voedselvoorziening in Nederland op peil te houden. Dit doen we voor een groot deel met onze eigen collega's, die waar mogelijk en gewenst ook meer uren draaien. Daarnaast heeft een deel van de La Place-collega's en hoofdkantoor-collega's zich vrijwillig gemeld om mee te werken in de winkels. Met al deze hulp redden wij het gelukkig prima om onze winkels draaiende te houden."

14.15 Winkeliers: koop een cadeaubon
Je winkel is dicht en hoe zorg je ervoor dat je dan toch wat geld binnenkrijgt? Diverse winkeliers vragen klanten om een cadeaubon te kopen. 'Prachtige initiatieven', zegt de Consumentenbond tegen RTL Nieuws. Maar de woordvoerder waarschuwt consumenten wel: "Het is wel goed om je te realiseren dat je je geld kwijt kunt raken. Het is goed als ondernemers daar duidelijk over zijn."

13.45 Albert Heijn beperkt openingstijden niet
Anders dan enkele supermarktketens in België is Albert Heijn hier niet van plan om de openingstijden te beperken om het personeel wat extra rust te gunnen. Zo gaat Lidl in België doordeweeks niet om 20.00 uur, maar om 19.00 uur dicht. Albert Heijn heeft die plannen vooralsnog niet. "Juist om de stroom klanten zo goed mogelijk te verspreiden over de hele dag", zegt een woordvoerster tegen RetailNews.

13.00 Petitie 'geen sale' vijfduizend keer ondertekend
De petitie waarin wordt opgeroepen om vóór 1 juli geen uitverkoop te houden, is sinds maandag ruim vijfduizend keer ondertekend. De petitie is een initiatief van zelfstandige fashionretailers, Nederlandse kledingmerken en agentschappen.

12.45 AH-parcours
Zoals elke supermarkt stelt ook het filiaal van AH XL in het Arnhemse winkelcentrum Kronenburg een limiet aan het aantal bezoekers. Het leidt tot een bijzonder parcours.

12.15 Piek bij Makro achter de rug
De zelfbedieningsgroothandels zijn sinds donderdag ook open voor de 'gewone' consument. En dat hebben ze geweten: zo was er een flinke toeloop bij de zeventien Makro-vestigingen. "Het was voor zowel de medewerkers als de klanten even wennen, want hoe werkt dat nou precies als je gaat winkelen bij een groothandel", vertelt een woordvoerster aan RetailNews. "Er gelden toch andere regels, ook als er geen coronavirus rondwaart. De veiligheid van klanten en medewerkers ging hierbij wel boven alles en dat was even flink aanpoten." De piek is nu wel zo'n beetje achter de rug, zegt ze. "Het gaat goed met de bevoorrading van alle versartikelen en dergelijke."

11.45 Alleen maar etenswaren op markten in Amsterdam
De markten in Amsterdam blijven open, maar vanaf vandaag mogen er alleen nog maar etenswaren worden verkocht. Dat heeft burgemeester Halsema bepaald, schrijft Het Parool. "Kramen waar non-food wordt verkocht, verdwijnen tijdelijk van de markten zodat meer ruimte ontstaat: de overige kramen komen verder uit elkaar te staan en bezoekers kunnen meer afstand van elkaar nemen", zegt Halsema.

11.15 'Niet elke supermarkt draait kerstomzet'
Denk vooral niet dat elke supermarkt nu ten minste een kerstomzet noteert. Dat zegt het Vakcentrum, de belangenbehartiger van zelfstandig retailondernemers. Zo zien supermarkten in de grensstreek de omzet sinds vorige week sterk teruglopen. Supermarkten in de binnensteden en op stations hebben het helemaal zwaar, met soms wel afnames van meer dan 25 procent. Ook veel supermarkten op de Waddeneilanden en rond toeristische locaties staan fors in de min, zegt het Vakcentrum.

11.00 Video Albert Heijn over hygiënemaatregelen
Ook op ah.nl is het enorm druk. Consumenten stuiten vaak op 'vol' bij de bezorgmomenten. Albert Heijn heeft een video gemaakt waarin wordt uitgelegd welke hygiënemaatregelen bezorgers treffen.


10.45 Primark betaalt kwartaalhuur niet
Primark betaalt in het Verenigd Koninkrijk voorlopig de huur voor de komende drie maanden niet. De keten probeert verhuurders zo te dwingen de voorwaarden te herzien, meldt de financieel directeur aan Retail Week. Door de coronacrisis zijn overal de winkels van Primark dicht, behalve in het Verenigd Koninkrijk. De huur van de 110 panden moest eigenlijk gisteren worden overgemaakt.

10.30 Alle ophaal- en bezorgmomenten bij Jumbo vol
Jumbo kampt online nog steeds met extreme drukte. Er kunnen geen nieuwe bestellingen worden geplaatst. "Ophaal- en bezorgmomenten zijn op dit moment vol, maar we voegen iedere dag nieuwe capaciteit toe", staat op de website. Geplaatste bestellingen kunnen wel worden aangepast.

10.00 Nibud: pas op voor online verleidingen
Het Nibud heeft vanwege de coronacrisis een extra Geldkrant uitgebracht. Consumenten wordt daarin opgeroepen in deze financieel onzekere tijden niet zomaar in te gaan op aanbiedingen van webwinkels. "Misschien is voor u de verleiding wel extra groot omdat u in deze zorgelijke weken vrolijk wordt van een leuke, voordelige aankoop. Maar zeker in financieel onzekere tijden is het verstandig dat u heel bewust kiest waar u uw geld aan uitgeeft."

9.45 Inwoners Stadskanaal hebben bol.com niet meer nodig
In Stadskanaal hebben ondernemers de handen ineengeslagen. Ze hebben een eigen bezorgdienst opgezet, meldt RTL Z. 'Stadskanaal aan huis' blijkt een succes. Doordat de vraag steeds groter wordt, is er een afleverpunt opgezet waar de winkels hun spullen kunnen brengen. Een ondernemer: "Ik wil het geen klein bol.com noemen, dat is vloeken in de kerk. Maar ik hoor veel mensen die nu niet meer bij de grote bezorgdiensten bestellen. Normaal kopen ze het dan bij bol.com, maar nu kopen ze lokaal. Dat vind ik uniek."

9.30 Ergste gehamster bij drogisterijen is voorbij
De Nederlandse drogisterijen hebben de ergste drukte achter de rug. Dat vertelt voorzitter van brancheorganisatie CBD en ceo van Kruidvat en Trekpleister Ed van de Weerd aan De Telegraaf. De winkels zijn volgens hem goed voorbereid op de komende weken. Bij filialen van Trekpleister was vorige week geen paracetamol of handgel meer te krijgen, maar het gehamster stabiliseert volgens Van de Weerd.

9.15 Schouten complimenteert medewerkers voedselketen
Minister Schouten van LNV spreekt haar waardering uit voor het supermarktpersoneel en alle anderen die werkzaam zijn in de voedselketen.


9.00 McDonald's past in VS menu aan
Als gevolg van de coronacrisis past McDonald's in de VS het menu aan. De fastfoodketen richt zich vooral op de populairste producten, meldt persbureau Reuters. Zo moet de operatie versimpeld worden. Restaurants in de VS die de deuren hebben moeten sluiten, zijn overgegaan op bezorging en takeaway.

8.45 Belgische supermarkten steunen ziekenhuismedewerkers
Belgische supermarkten gaan ziekenhuismedewerkers rechtstreeks van boodschappen voorzien. Ze worden zo 'ontzorgd', melden Delhaize en Colruyt. Delhaize begint bij het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, Colruyt bij UVC Brugmann in Brussel en het Universitair Ziekenhuis Leuven. De ziekenhuismedewerkers kunnen online bestellen en de boodschappen worden dan in het ziekenhuis afgeleverd.

8.30 Supermarkten in Ede zondag langer open
Supermarkten in Ede mogen de komende twee zondagen langer open. Het gemeentebestuur wil klanten zo meer ruimte geven om te winkelen, meldt De Gelderlander. Het verzoek kwam van de AH-supermarkt Parkweide, die vorige week al langer open wilde. Deze winkel is zondag waarschijnlijk van 10.00 tot 18.00 uur open in plaats van 12.00 tot 17.00 uur. In de dorpen van de gemeente, zoals Bennekom, mogen supermarkten normaal gesproken op zondag niet open. Maar ook daar geldt de komende twee zondag het versoepelde regime. Of winkels daar er gebruik van maken, is niet duidelijk.

8.15 65 procent van webwinkels verwacht omzetdaling
Gouden tijden voor webwinkels zou je denken. Toch blijkt uit een onderzoek van belangenorganisatie Ecommerce Europe iets anders: 65 procent van de webwinkels verwacht een omzetdaling en ontslagen. Er werden tussen 17 en 19 maart twintig vragen gesteld aan nationale associaties, zoals Thuiswinkel.org, en hun leden. Daling van de verkopen is nu al zichtbaar in sectoren als mode, reizen en andere dienstverlenende branches. Winnaars zijn webwinkels op het gebied van voeding, gezondheidsproducten en artikelen voor thuiswerken (laptops, tablets) en thuis 'overleven' (zoals vriezers).

Lees hier het liveblog van woensdag.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!