Liveblog dinsdag: Jumbo doneert pakketten aan voedselbank, pandeigenaar wil Hunkemöller eruit hebben

Liveblog dinsdag: Jumbo doneert pakketten aan voedselbank, pandeigenaar wil Hunkemöller eruit hebben

In dit liveblog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Tips zijn welkom op redactie@retailtrends.nl.

De hoofdpunten:

  • Pakketbezorgers slepen PostNL voor de rechter
  • Albert Heijn steunt Nederlandse artiesten
  • Jumbo doneert pakketten aan de voedselbank
  • Action in Arnhem mag weer open
  • Pandeigenaar wil Hunkemöller eruit hebben

16.30 We beëindigen het liveblog. Tot later.

16.10 Ook ouderenuurtje bij Walmart
Ook de Amerikaanse supermarktketen Walmart begint met een ouderenuurtje. Voortaan zijn 60-plussers tussen 7.00 en 8.00 uur welkom om boodschappen af te halen bij pick-uplocaties. Ook mensen die op de eerste hulp werken, gehandicapten en anderen die door de Centers for Disease Control and Prevention zijn aangemerkt als risicogroepen kunnen dan komen.

15.20 Winkeliers in de weer met stoepkrijt
Door het hele land zijn kinderen in de weer met stoepkrijt. Maar in Hoogeveen zijn ondernemers aan het krijten geslagen. Ze steken elkaar en de klanten zo een hart onder de riem. Voor de winkels zijn teksten te lezen als 'You'll never walk alone', 'Niet bij de pakken neerzitten' en '#samensterk'. "Mooi om op een film te laten vastleggen. Het is een prachtig kleurrijk geheel", zegt Jan Mark Dierckxsens van de gelijknamige herenmodezaak aan de Hoofdstraat tegen het Dagblad van het Noorden.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vandaag in #Hoogeveen gaan de ondernemers hun krijtkunsten vertonen

A post shared by Dierckxsens - Mooi voor mannen (@dierckxsens_menswear) on

14.20 Polen wil lockdown geleidelijk opheffen
Polen wil vanaf komende zondag de coronamaatregelen geleidelijk versoepelen. Dat heeft de regering via de publieke radio bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Volgens een woordvoerder worden waarschijnlijk eerst de beperkingen voor winkels opgeheven. Vandaag zijn in Oostenrijk winkels tot 400 vierkante meter, doe-het-zelfwinkels en tuincentra weer opengegaan.

13.50 Moyee Coffee denkt het zo te redden
Koffiebedrijf Moyee Coffee, waarvan de bonen in het land van herkomst worden gebrand, zag ineens tachtig procent van zijn omzet wegvallen doordat de horeca en bedrijven de deuren moesten sluiten. Ondernemer Guido van Staveren van Dijk vond een manier om financieel te overleven, vertelt hij aan Management Team. "Voor veel bedrijven werken we nu met een buy one, give one-campagne. Koop je een kilo, dan krijg je er een kilo bij. Het is de bedoeling dat je die uitdeelt aan mensen die het momenteel minder makkelijk hebben. Bijvoorbeeld zzp'ers zonder opdrachten, of zorgpersoneel."

13.15 Pandeigenaar wil Hunkemöller eruit hebben
De pandeigenaar van een Hunkemöller-filiaal in Den Haag stapt naar de rechter. Hij wil de winkelketen eruit hebben, omdat het bedrijf eenzijdig heeft bepaald voorlopig geen huur meer te betalen vanwege de coronacrisis. Verhuurder Gerard Paagman is verontwaardigd en wil dat de rechter hem toestaat om zijn huurovereenkomst met de keten te ontbinden, zegt hij tegen het FD.

12.30 Winkels in deel Italië weer open
In Italië, samen met Spanje in Europa het zwaarst getroffen door het coronavirus, gaan in sommige regio's weer winkels open. Het gaat volgens de BBC onder meer om boekwinkels en zaken die kleding voor baby's en kinderen verkopen. In Lombardije en andere zwaar getroffen regio's in het noorden blijven de winkels dicht.

12.15 Opnieuw ietsje drukker in de winkelstraten
Langzamerhand openen steeds meer retailers weer hun deuren. Het wordt daarom ook weer wat drukker in de winkelstraten, ziet Bureau RMC. Het was vorige week 8,4 procent drukker dan de week ervoor. Vergeleken met een jaar geleden is het maar liefst 75,6 procent rustiger. Het was elke dag wat drukker dan de week ervoor, behalve op zondag (eerste paasdag). Toen werden 44,7 procent minder passanten geteld.

(Bureau RMC)

12.00 Action in Arnhem mag weer open
De Action bij de meubelboulevard in Arnhem-Zuid is dinsdagochtend weer opengegaan. Dat meldt Omroep Gelderland. De burgemeester liet de winkel paasmaandag sluiten, omdat er onder meer geen maatregelen waren genomen om personeel en klanten te beschermen tegen het coronavirus. Inmiddels heeft de winkel volgens Action de maatregelen aangescherpt. Zo is het maximumaantal klanten teruggebracht en worden de winkelwagentjes schoongemaakt.

11.40 Fors meer iDEAL-betalingen
Niet echt verrassend, maar het aantal iDEAL-betalingen in e-commerce is vorige maand fors toegenomen. In de laatste week van maart was er zelfs een sprong van dertig procent te zien ten opzichte van maart 2019, stelt Betaalvereniging Nederland volgens De Telegraaf. Er werd naar schatting 13.772.000 keer gebruikgemaakt van iDEAL.

11.25 Kleine winkels in Oostenrijk weer open
Als een van de eerste landen in Europa is Oostenrijk begonnen met het versoepelen van de coronamaatregelen. Vanaf vandaag mogen winkels tot 400 vierkante meter, doe-het-zelfwinkels en tuincentra weer open. Er gelden wel strikte voorwaarden. Zo zijn gezichtsmaskers verplicht. Vanaf begin volgende maand zouden alle winkels en winkelcentra weer open moeten gaan.

10.50 Jumbo doneert pakketten aan de Voedselbank
Jumbo doneert in samenwerking met leveranciers honderdduizenden producten aan Voedselbanken Nederland. De ongeveer 12.000 vrijwilligers krijgen een cadeautje. Normaal gesproken levert Jumbo 1,1 miljoen ontbijtjes voor basisschoolkinderen voor de Koningsspelen, maar dat evenement is vanwege het coronavirus afgelast. Jumbo heeft nu voedselpakketten op basis van het Koningsontbijt samengesteld voor klanten van de Voedselbank. De pakketten bevatten onder meer diverse soorten broodbeleg, ontbijtgranen en verantwoorde tussendoortjes. Daarnaast ondersteunt Jumbo de publiekscampagne Stay Safe En Geef van Voedselbanken Nederland. Klanten kunnen twee maanden lang hun statiegeld doneren aan deze actie.

10.30 Albert Heijn steunt Nederlandse artiesten
In de winkels van Albert Heijn wordt de komende tijd meer muziek van Nederlandse artiesten gedraaid. Daarmee gaat de supermarktketen in op de oproep van Buma Cultuur. Door de coronacrisis zijn de optredens van artiesten weggevallen. Door ze meer te draaien, krijgen ze toch geld in het laatje. Diverse radiostations waren er al mee begonnen. DDJ Media, dat de muziek in de AH-winkels verzorgt, heeft twee kanalen opgezet. Het ene bestaat voor de helft uit liedjes van Nederlandse bodem en is nu te horen. Het andere kent alleen meer muziek van Nederlandse artiesten, zowel Nederlands- als Engelstalig, en wordt op Koningsdag en op Bevrijdingsdag ingezet.

10.15 Alle winkels Dille & Kamille weer open
Sinds vandaag zijn alle 24 winkels van Dille & Kamille in Nederland weer open. De eerste tien openden voor Pasen alweer de deuren, de rest volgt vandaag. Algemeen directeur Hans Geels sprak vorige week tegen RetailTrends al de verwachting uit dat ze allemaal weer open konden. In de zaken zijn extra maatregelen genomen die ook al in veel andere winkels gelden, zoals een maximumaantal klanten en kuchschermen bij de kassa's.

9.50 Boerderijwinkels doen goede zaken
Boerderijwinkels doen dezer dagen goede zaken. "We hebben het aantal klanten gewoon zien verdubbelen", vertelt Johan Halters tegen Omroep Brabant. Samen met zijn vrouw Caroline heeft hij twee winkels, eentje in Breda en eentje in Wagenberg.


9.30 In de file voor de bouwmarkt
Even terug naar gisteren. Ondanks de oproep om thuis te blijven, was het tweede paasdag bij sommige bouwmarkten toch erg druk. Zoals bij de Hornbach in Den Haag. Het was er zo druk dat alleen mensen welkom waren die met de auto kwamen. Zo probeerden de parkeerwachters het aantal bezoekers in de gaten te houden. Toch was het over het algemeen een stuk rustiger bij de bouwmarkten dan normaal het geval is op paasmaandag, zei een woordvoerder van de branchevereniging tegen NU.nl.

9.05 CNV wil coronabonus voor supermarktpersoneel
Vakbond CNV voert de druk op supermarkten op om hun personeel een 'coronabonus' te geven. "Anders komt dat zeker terug op de cao-tafel", zegt een woordvoerder tegen Distrifood. Volgens het CNV wordt er door de crisis veel gevraagd van het supermarktpersoneel. Daarnaast levert het werken op een drukke plek voor de medewerkers gevaar op. "Dan moet je als supermarkt meer doen dan alleen mooie woorden." Als voorbeeld wijst de woordvoerder naar de ons omringende landen. "Zelfs Aldi en Lidl in Duitsland keren een extra beloning uit."

8.50 Amazon neemt nog eens 75.000 medewerkers aan
Amazon neemt in de VS nog eens 75.000 medewerkers aan voor distributie en bezorging. Sinds 16 maart zijn er al 100.000 medewerkers aangetrokken. In de VS zijn miljoenen mensen door de coronacrisis hun baan kwijtgeraakt. "We verwelkomen iedereen zonder baan om bij ons te komen werken totdat hun vorige werkgever ze weer kan aannemen." Om de enorme vraag het hoofd te bieden, heeft Amazon beperkingen ingesteld voor online shoppen. Nieuwe klanten komen op een wachtlijst. Sommige Whole Foods-supermarkten zijn korter open, zodat de medewerkers zich kunnen richten op de onlinebestellingen.

8.30 Pakketbezorgers slepen PostNL voor de rechter
Pakketbezorgers stappen naar de rechter, omdat PostNL geen eerlijk tarief zou betalen. Ze hebben het door de coronamaatregelen enorm druk. Volgens de belangenvereniging BVPD is het nu net zo druk als rond kerst en sinterklaas. Veel medewerkers zitten thuis omdat ze wegens verkoudheidsklachten niet aan de slag kunnen. Dat betekent meer werk met minder mensen. De BVPD wil een hoger tarief, betaling van alle gemaakte uren en een vergoeding voor extra werkzaamheden. Voor Pasen werd een ultimatum gesteld, maar omdat PostNL daar paasmaandag niet op in ging komt er een rechtszaak.

8.15 Action in Arnhem door burgemeester gesloten
Het Action-filiaal bij de meubelboulevard in Arnhem-Zuid is paasmaandag door burgemeester Ahmed Marcouch gesloten. De winkel had onder meer geen maatregelen genomen om personeel en klanten te beschermen tegen het coronavirus, meldt Omroep Gelderland. Pas als dat geregeld is, mag de winkel weer open. Marcouch zegt tegen de omroep dat de zaak eerder al een waarschuwing had ontvangen. Ook hadden handhavers voorlichting gegeven. Volgens Marcouch was het er binnen en buiten zo druk dat de 1,5 meter afstand niet in acht kon worden genomen. Volgens Action golden er wel maatregelen. Die worden nu aangescherpt. Zo worden een winkelwagentje of een mandje verplicht.

Lees hier het liveblog van vrijdag.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!