Tienduizenden supermarktwerknemers profiteren niet van de winst die de branche maakt door de coronacrisis. Dat moet anders, volgens de vakbonden. De FNV eist daarom een structurele loonsverhoging van vijf procent, meldt de Telegraaf.

"Het kan niet zo zijn dat bedrijven als Ahold, maar ook Lidl en Aldi dikke winsten maken, terwijl de werknemers daar niks van terug zien", zegt FNV-bestuurder Mari Martens. "Werknemers hebben niks aan een bonus, wel aan een forse loonsverhoging."

Eerder riep het CNV al op om de supermarktmedewerkers een eenmalige bonus van vijfhonderd euro te geven, maar dat initiatief kwam niet van de grond. "Vooral in het geval van Ahold is dit uitermate gênant", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. Ahold Delhaize presenteerde donderdag zijn kwartaalcijfers, waaruit bleek dat het concern zijn nettowinst met bijna vijftig procent zag stijgen. "Het gaat fantastisch met het bedrijf, maar de vakkenvullers en de werknemers in de distributiecentra die staan te buffelen mogen daar niet van meeprofiteren. Je bent marktleider, laat dat zien, neem het voortouw."

Frans Muller, topman van Ahold Delhaize, laat weten de ophef te begrijpen, maar het concern moet per markt bekijken hoe de werknemers beloond kunnen worden. "We investeren in onze werknemers, we hebben onlangs veertig miljoen euro vrijgemaakt om ons pensioenfonds te versterken. En nog eens twintig miljoen vanwege de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans." Voordat er naar beloning van de werknemers gekeken wordt, wil Muller eerst 'meer zichtbaarheid hebben over hoe deze crisis uitpakt gezien de grote economische onzekerheden'.