De woekerrentes die webwinkels rekenen moeten dit jaar flink omlaag. Minister Hoekstra (Financiën) komt met een tijdelijke maatregel waardoor webshops geen maximale rente van veertien, maar van tien procent mogen rekenen. Dat meldt De Telegraaf.

De maatregel moet mensen met financiële problemen wat lucht geven, 'in ieder geval tot het einde van het jaar'. Zo kunnen consumenten die door de coronacrisis geraakt zijn hun benodigde aankopen doen tegen een lagere rente. Hoekstra wil hen beschermen tegen hoge lasten, maar geeft ook aan dat hij geld lenen niet te aantrekkelijk wil maken. 

Budgetinstituut Nibud adviseerde de minister om de rentes tijdens de crisis te verlagen, maar waarschuwt ook voor een 'te drastische verlaging'. Dat zou er uiteindelijk toe kunnen leiden dat bepaalde kredieten niet meer aangeboden worden of dat de looptijden voor de afbetaling langer worden, waardoor klanten langer met hogere schulden achterblijven.

Hoekstra streeft ernaar om de maatregel, die alleen voor nieuwe kredieten zal gelden, per 1 augustus in te voeren. Daarna wordt een structurele verlaging van de rente onderzocht.