Drie oud-werknemers van HEMA willen via crowdfunding de noodlijdende warenhuisketen redden. HEMA kampt met een schuld van 750 miljoen euro en moet maandag een lening van 50 miljoen euro terugbetalen.

Arjan Leest, Sabien Duetz en Karen de Loos kennen elkaar uit de periode dat ze bij HEMA werkten, van 2005 tot 2011. Ze vinden dat de keten absoluut niet mag verdwijnen. "Want HEMA is van en voor iedereen." Via de website welovehema.nl peilen ze de bereidheid van klanten, ondernemers en leveranciers om in HEMA te investeren. Er zijn twee scenario's: aandelen kopen of HEMA geld lenen tegen een lagere rente dan de huidige schuldeisers doen.

HEMA is sinds het najaar van 2018 in handen van Marcel Boekhoorn, die de keten kocht van Lion Capital. De Britse investeringsmaatschappij had HEMA in 2007 voor ruim een miljard euro van Maxeda overgenomen en financierde de overname door het bedrijf vol te hangen met schulden. Het is Boekhoorn nog niet gelukt om de schuldenlast flink te verminderen. Hij is bereid nieuw, eigen vermogen in het bedrijf te steken, maar wil dan wel dat schuldeisers HEMA tegemoetkomen. Schuldeisers op hun beurt zijn bereid een deel van de schuld kwijt te schelden, maar willen dan zelf eigenaar van het bedrijf worden. De overheid zou overwegen om HEMA staatssteun te verlenen.

HEMA heeft wereldwijd ruim 750 winkels. Er werken zo'n negentienduizend mensen, van wie 9500 in Nederland.