De omzet bij HEMA ligt bijna weer op het niveau van vorig jaar. Dat zei topman Tjeerd Jegen van de warenhuisketen in een toelichting op het akkoord met de belangrijkste schuldeisers, die eigenaren worden van HEMA.

HEMA doet dan ook geen beroep op de tweede NOW-regeling, waarbij de overheid vanwege de coronacrisis een deel van de loonkosten betaalt. De keten zag de inkomsten drastisch teruglopen door de sluiting van veel winkels. In Nederland bleven de winkels wel open, maar werd ook veel minder verkocht. HEMA maakte volgens Jegen dan ook dankbaar gebruik van de eerste NOW-regeling, maar nu is dat niet meer nodig. 

Jegen noemt de omzetcijfers opvallend, omdat de Britse winkels pas deze maandag weer opengaan. Ook draaien veel restaurants nog op halve kracht; ze mogen pas vanaf 1 juli meer klanten verwelkomen. Bovendien lopen de verkopen in veel winkels op stations en in grote steden nog achter. "Dus er zit nog veel potentie in onze omzet." Jegen verwacht dat de omzet over het hele jaar op 1,1 miljard euro uitkomt, 12,6 procent lager dan vorig jaar. De brutobedrijfswinst (ebitda) daalt vermoedelijk met 56,7 procent naar 46 miljoen euro.

De topman zei dat het waarschijnlijk nog enkele maanden duurt voordat de overeenkomst met de schuldeisers is afgerond. Tot die tijd blijft Marcel Boekhoorn juridisch eigenaar en lid van de raad van commissarissen. Jegen zegt dat HEMA meer samenwerkingen gaat opzetten met supermarkten in Europa, zoals nu al het geval is met Jumbo in Nederland en Franprix in Frankrijk. Ook wil HEMA met behulp van franchisepartners winkels openen in meer landen.