Omzet HEMA met een kwart gedaald door corona

Omzet HEMA met een kwart gedaald door corona

HEMA behaalde het eerste kwartaal van 2020 een netto-omzet die een kwart lager was dan in 2019. Daarmee kwam het warenhuis uit op een omzet van 224,8 miljoen euro. Oorzaak van de daling is het effect van de coronacrisis op de retailer.

De gecorrigeerde ebitda daalde met 62,9 procent tot achttien miljoen euro. HEMA meldt daarnaast wel dat sinds halverwege mei het herstel van de omzet is ingezet. In juni presteerde de winkelketen zelfs beter dan vorig jaar. 

Naast de kwartaalcijfers maakt HEMA bekend dat er bij de obligatiehouders voldoende steun is om de 450 miljoen aan schulden van HEMA weg te strepen. 

"We zijn blij te kunnen aankondigen dat ook onze verkopen weer op een gezond niveau zijn gekomen. Het uitbreken van de Covid-19 pandemie heeft een grote impact gehad op onze financiële resultaten in ons eerste kwartaal", vertelt Tjeerd Jegen, ceo van HEMA.

Onder meer een snelle aanpassing van de Nederlandse activiteiten en het e-commerceplatform zorgde ervoor dat de warenhuisketen kon profiteren van de toegenomen online vraag en het herstel dat sinds midden mei ingezet werd.

Het is al even onrustig bij HEMA. De retailer kwam halverwege juni in handen van zijn schuldeisers, die in ruil een gedeelte van de schuld van HEMA kwijtscholden. De schuldeisers zijn momenteel op zoek naar een koper voor het bedrijf. Potentiële kopers zouden onder meer investeerdersgroep Parcom en Ahold Delhaize zijn. 

Reacties

Als met Q1 wordt bedoeld januari t/m maart, dan is Covid-19 niet de oorzaak van de omzetdaling. Vanaf de tweede helft maart 2020 pas van invloed op detailhandels verkopen.

Geplaatst door jabr jabr op 2 juli 2020 om 11:38

Niet helemaal juist Jabr, de pleuris was al in de 2e week maart voelbaar. De pijn in Q1 zal dan ook voelbaar zijn in Q2 maar als mei en juni boven verwachting zijn kan het meevallen voor Hema.

Geplaatst door Machiel R op 2 juli 2020 om 11:52

Volgend jaar is er geen Hema meer

Geplaatst door Kees Van vliet op 2 juli 2020 om 12:51

@Kees van Vliet: mag ik jouw glazen bol lenen?

Geplaatst door Mathijs de Vries op 2 juli 2020 om 13:37

tuurlijk is er wel een Hema... wat ben je pessimistisch. als jij gewoon daar je spullen blijft halen en velen met ons is er niets aan de hand. er zijn genoeg potentiële kopers. Hema draait op zich heel goed, alleen die schuld hing als een molensteen om de nek. Nu het grootste gedeelte is weggestreept bied dat weer mogelijkheden voor groei en ook voor verkoop. Hema is ook sterk aan het groeien in het buitenland. Kortom... ik zie Hema nog heel erg lang bestaan. ze hebben de laatste jaren laten zien dat het de goede kant op gaat en goed draaien. (als je de schulden niet meetelt) gegadigden zat

Geplaatst door Jan Muller op 2 juli 2020 om 14:35

Pracht kans voor Ahold, Doen. Albert hein ,Etos ,Gall en Gall en Hema
samen met Franchise de Beste overname Keus
Zij hebben echt verstand van Retail
Als we de Hema s in het buitenland bekijken is het een verademing voor het winkelbeeld.
In Nederland liggen er nog genoeg kansen maar er moed wel geinvesteerd worden in het winkelbeeld en beleving

Geplaatst door c.t. de koning op 2 juli 2020 om 19:38

Ik heb liever dat het burgerinitiatief om Hema te redden dat die uiteindelijk de nieuwe eigenaar wordt van Hema. Ik zit echt niet op te wachten dat Ahold het wordt. Hema moet gewoon van iedereen worden doormiddel van aandelen of obligaties kopen van Hema.

Geplaatst door Sander R op 2 juli 2020 om 20:17

Wel fijn dat ze bij blokker bijna niets hebben gemerkt van corona.
Wel raar dat ze bij hema wel iets hebben gemerkt van corona

Geplaatst door Frits Vries op 2 juli 2020 om 22:57

Laatste nieuws

RetailTrends