HEMA behaalde het eerste kwartaal van 2020 een netto-omzet die een kwart lager was dan in 2019. Daarmee kwam het warenhuis uit op een omzet van 224,8 miljoen euro. Oorzaak van de daling is het effect van de coronacrisis op de retailer.

De gecorrigeerde ebitda daalde met 62,9 procent tot achttien miljoen euro. HEMA meldt daarnaast wel dat sinds halverwege mei het herstel van de omzet is ingezet. In juni presteerde de winkelketen zelfs beter dan vorig jaar. 

Naast de kwartaalcijfers maakt HEMA bekend dat er bij de obligatiehouders voldoende steun is om de 450 miljoen aan schulden van HEMA weg te strepen. 

"We zijn blij te kunnen aankondigen dat ook onze verkopen weer op een gezond niveau zijn gekomen. Het uitbreken van de Covid-19 pandemie heeft een grote impact gehad op onze financiële resultaten in ons eerste kwartaal", vertelt Tjeerd Jegen, ceo van HEMA.

Onder meer een snelle aanpassing van de Nederlandse activiteiten en het e-commerceplatform zorgde ervoor dat de warenhuisketen kon profiteren van de toegenomen online vraag en het herstel dat sinds midden mei ingezet werd.

Het is al even onrustig bij HEMA. De retailer kwam halverwege juni in handen van zijn schuldeisers, die in ruil een gedeelte van de schuld van HEMA kwijtscholden. De schuldeisers zijn momenteel op zoek naar een koper voor het bedrijf. Potentiële kopers zouden onder meer investeerdersgroep Parcom en Ahold Delhaize zijn.