Twee burgerinititiatieven presenteren volgende week hun gezamenlijke plan aan HEMA om de warenhuisketen over te nemen. Dat schrijven ze vrijdag op de opiniepagina in de Volkskrant.

Het gaat om de initiatieven HoudeHema en WeloveHema, die van HEMA een coöperatie willen maken. Zo'n tienduizend mensen hebben aangegeven dat ze een aandeel willen kopen of geld willen lenen. Het gaat om gemiddeld 560 euro. "Als je bedenkt dat deze tienduizend mensen de 2,5 procent 'early adopters' zijn, dan willen potentieel 400 duizend Nederlanders wel een stukje HEMA kopen. Als dan ook nog de verhuurders van de panden, private partijen met wat meer geld, de franchisenemers en leveranciers meedoen, kan je gezamenlijk de HEMA kopen en gestaag verlossen van de schulden", zeggen de initiatiefnemers.

Het plan, inclusief berekeningen, wordt komende week naar de directie van HEMA 'en de groep van acht schuldbezitters' gestuurd. "Dit is een aanbod dat ze niet kunnen negeren."

De HEMA-fans zijn niet de enigen die de keten in handen proberen te krijgen. Zo hebben Michiel Witteveen van het moederbedrijf van Blokker en een consortium rond de Nederlandse investeringsmaatschappij Parcom serieuze interesse. Ook investeringsmaatschappij Flacks Group uit Miami heeft zich gemeld. Daarnaast zou Ahold Delhaize een bod op HEMA overwegen.