Winnaar/verliezer van de week: Apple en Bristol

Winnaar/verliezer van de week: Apple en Bristol

Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht elke vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Deze keer: Apple en Bristol.

Winnaar: Apple
Apple was deze week niet zomaar een winnaar; het bedrijf schreef zelfs geschiedenis. De beurswaarde van het techconcern doorbrak de grens van tweehonderd miljard dollar en Apple werd daarmee het meest waardevolle beursbedrijf ter wereld. Tweehonderd miljard dollar, oftewel: twee biljoen. Oftewel: een twee met twaalf nullen. Er is maar één bedrijf dat die magische grens eerder bereikte en dat is het Arabische oliebedrijf Saudi Aramco. Maar nadat de olieprijs kelderde ging ook de waarde van dat concern in rap tempo omlaag. Apple doet het dus niet alleen beter dan deze oliemagnaat, maar verslaat ook bedrijven als Amazon (1,7 biljoen dollar) en concurrent Microsoft (1,6 biljoen dollar) ruimschoots. Toch is het nog maar de vraag hoelang Apple zich een winnaar mag noemen: de Europese Commissie stelt een onderzoek in naar de techreus wegens vermeend machtsmisbruik met de App Store – en de uitkomst zou zomaar eens grote gevolgen kunnen hebben voor de techreus.

Verliezer: Bristol
"Onze buffer is te klein geworden." Die conclusie trekt Bristol-ceo Elise Vanaudenhove in een interview met het FD. De schoenenketen zit daarom rond de tafel met de banken over de financiëring. De coronacrisis heeft het familiebedrijf hard geraakt: in de periode van de lockdowns waarbij de winkels in België dicht moesten, verloor Bristol elke week vijf miljoen euro. Onderhandelingen met de banken liepen spaak, waardoor de vastgoedtak van de familie moest bijspringen. "Met dat krediet konden we de crisis overbruggen. Overleven, ja." Maar de keten verkeert al langer in moeilijkheden; het verlies stapelt zich al jaren op, deels door concurrentie van Zalando en vanHaren. De afgelopen tijd sloten zeker dertig Nederlandse en Belgische Bristol-winkels hun deuren. Daar blijft het niet bij: Vanaudenhove zei onlangs al tegen De Standaard dat het aantal winkels waarschijnlijk van 250 naar 210 zal dalen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in