'Banken terughoudend in financieren HEMA'

De grote banken ABN Amro, Rabobank en ING zijn terughoudend in het financieren van de overname van HEMA. De beoogde kopers - investeringsmaatschappij Parcom en Jumbo-familie Van Eerd - zijn deze woensdag precies op de helft van de acht weken om de overname van het warenhuis rond te krijgen. 

Volgens De Telegraaf heeft de winkelstraat niet veel krediet meer bij banken, al helemaal voor de dure A-locaties. "De deal tussen het consortium en HEMA ziet er op zich goed uit", stelt een zakenbankier. "Maar HEMA rendabel maken wordt ook hier nog een hels karwei."

In totaal hebben de twee partijen samen 300 miljoen euro nodig van de banken. Steun van de overheid zou hierbij een uitkomst bieden. Dan hoeven de banken slechts 150 miljoen euro neer te leggen, als tachtig procent van de overige 150 miljoen gedekt wordt door de Garantie Ondernemingsfinanciering Corona-regeling (GO-C). 

Begin november maakte HEMA zijn jaarcijfers over 2019 bekend. De warenhuisketen heeft zijn verlies weten te beperken tot 117,4 miljoen euro, maar boekte honderd miljoen af om de coronacrisis het hoofd te bieden. Vorige week stelde kredietbeoordelaar Standard & Poor's dat, hoewel de schuld van HEMA gehalveerd is, de toekomst van de retailer problematisch blijft, met name door de onzekere tijd die de coronacrisis met zich meebrengt. 

Reacties 3


Marcel Post 12 nov, 13:52

Het is in principe een failliete boedel. Overheidssteun/ garantie voor €150 miljoen, dat is nogal wat. Als ik kijk naar de Action eenzelfde soort bedrijf, draait superwinsten mooie omzetten. Het kan dus wel.


Johan Voorhaar 12 nov, 18:45

Hema rompertjes, tom poucen en rookworst.... schei toch uit met dat jaren 60 succes uit het kutklokjes tijdperk van Velona.


H van Herwaarden 13 nov, 15:14

Voor de Hema is nog altijd plaats in het huidige winkelbestand. Als het bedrijf niet zo leeg gezogen zou zijn en extra belast met dure leningen, dus hoge rente, was het al jaren een goed renderend bedrijf geweest. De grote vestigingen hebben een probleem met een goede invulling van het assortiment. Hemamarkt is hier geen succes. De restaurants worden nog steeds goed bezocht. Even doorbijten in deze tijd en geen rare investeringen buiten Europa. Een goede samenwerking met Jumbo voor de levensmiddelen kan de oude glorie terughalen.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!