De grote banken ABN Amro, Rabobank en ING zijn terughoudend in het financieren van de overname van HEMA. De beoogde kopers - investeringsmaatschappij Parcom en Jumbo-familie Van Eerd - zijn deze woensdag precies op de helft van de acht weken om de overname van het warenhuis rond te krijgen. 

Volgens De Telegraaf heeft de winkelstraat niet veel krediet meer bij banken, al helemaal voor de dure A-locaties. "De deal tussen het consortium en HEMA ziet er op zich goed uit", stelt een zakenbankier. "Maar HEMA rendabel maken wordt ook hier nog een hels karwei."

In totaal hebben de twee partijen samen 300 miljoen euro nodig van de banken. Steun van de overheid zou hierbij een uitkomst bieden. Dan hoeven de banken slechts 150 miljoen euro neer te leggen, als tachtig procent van de overige 150 miljoen gedekt wordt door de Garantie Ondernemingsfinanciering Corona-regeling (GO-C). 

Begin november maakte HEMA zijn jaarcijfers over 2019 bekend. De warenhuisketen heeft zijn verlies weten te beperken tot 117,4 miljoen euro, maar boekte honderd miljoen af om de coronacrisis het hoofd te bieden. Vorige week stelde kredietbeoordelaar Standard & Poor's dat, hoewel de schuld van HEMA gehalveerd is, de toekomst van de retailer problematisch blijft, met name door de onzekere tijd die de coronacrisis met zich meebrengt.