Studenten van de Wageningen Universiteit werken aan een innovatieve kruidenautomaat, de zogeheten FarmVent. De automaat kan in de toekomst in een supermarkt gezet worden en biedt ruimte aan vijfhonderd duurzaam geteelde kruiden. Dat meldt Omroep Gelderland

De kruiden worden in de supermarkt gekweekt, geoogst en verkocht aan de klant. De automaat maakt gebruik van verticale landbouw, waarbij de kruidenplantjes in stapeltjes boven elkaar staan. Door enkele knoppen in te drukken rolt er zo verse koriander, basilicum of tijm uit de machine. 

De FarmVent voorkomt dat de kruidenplantjes van de kweker naar het distributiecentrum en vervolgens naar de supermarkt vervoerd moeten worden. Dat scheelt CO2-uitstoot. Het kweekproces geschiedt bovendien zo duurzaam mogelijk, zo wordt water hergebruikt en krijgen de plantjes geen pesticiden.

De FarmVent is onderdeel van de 4TU Impact Challange, een innovatiewedstrijd voor vier technische universiteiten van Nederland. Aanstaande donderdag wordt de winnaar van de wedstrijd bekendgemaakt. Vanaf 2021 wil FarmVent de machine gaan testen in Nederlandse supermarkten.