Winkeliers gematigd positief over toestaan click & collect

"Een voorzichtige stap richting heropening van winkels." Zo reageert INretail op het besluit van het kabinet om vanaf 10 februari click & collect toe te staan.

De brancheorganisatie van non-foodwinkels is ervan overtuigd dat de sector het afhalen van bestellingen goed en veilig kan organiseren. "Werken met afgesproken tijdstippen voorkomt namelijk drukte."

Volgens INretail zijn de komende weken cruciaal voor veel retailers in de non-food. Uit een peiling blijkt dat 33 procent van de ondernemers in die branche denkt de komende maand niet te kunnen overleven. 35 procent zegt nog maximaal twee maanden het hoofd boven water te kunnen houden. "Het volledig heropenen van winkels is het enige alternatief voor omzetherstel."

De Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) reageert niet heel opgetogen. Alles is beter dan een gesloten boekhandel, maar het openstellen voor alleen het afhalen van bestellingen zal volgens de bond de omzet van de boekhandels niet veel helpen. Premier Mark Rutte zei dat er alleen producten buiten mogen worden afgehaald. De bond zich af of buiten boeken overhandigen in de maanden februari en maart 'met het Nederlandse weer' gaat lukken.

Click & collect komt Zeeman goed uit. De webshop van de textielsuper kon de afgelopen tijd de vele bestellingen niet aan, zegt het bedrijf tegen het ANP. Grote omzetten verwacht het bedrijf niet, 'maar daar gaat het ons ook niet om'. MediaMarkt laat weten de afhaaloptie juist nodig te hebben voor de omzet en de winkels 'dringend;’ weer open te willen hebben. Anders zegt het bedrijf 'in grote problemen' te komen.

Action weet nog niet of het gaat lukken om volgende week al winkels te heropenen voor afhalers, meldt het ANP. De discounter wil goed de tijd nemen om de organisatie op de verandering aan te passen. Bovendien vinden er in diverse filialen van Action momenteel nog verbouwingen plaats. Bij HEMA kan volgens het persbureau waarschijnlijk het hele assortiment straks via click & collect worden aangeschaft.

Reacties 7


Edward van Dijk 3 feb, 10:28

Sorry maar hier hebben we echt helemaal niks aan , we moeten open en snel , net als in België , Italië en Zweden !
Het is pure politiek mensen in blauwe maatpakken die elke maand netjes hun salaris ontvangen , nemen beslissingen waarvan ze geen idee hebben hoe het in de praktijk werkt , wanneer stopt dit wanzinnige slechte beleid die al een jaar tot niets lijdt , er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat de huidige lockdowns werken .


chris krijger 3 feb, 10:47

hoe kun je zo'n voorstel serieus nemen, gewoon alle winkels open


Richard Brekelmans 3 feb, 10:47

Schandalig, dit werkt voor speciaal winkels als de onze van geen meter! De retail moet open en wel meteen anders zijn de gevolgen voor heel veel familiebedrijven en kleine detaillisten niet te overzien! Zeker nu de steunmaatregelen uitblijven door allerhande parameters due niet te volgen zijn. Het is overduidelijk dat er hier mensen beslissen over zaken waar ze geen flauw benul van hebben. Retail Nederland sta op en onderneem actie! Wij willen open, het kan veilig!


Lonard Van Liere 3 feb, 11:15

Jammer van de zure opmerking van de KBb, natuurlijk is het maar een klein lichtpuntje maar het is er één. De verkoper staat binnen, warm gekleed en voor de deur staat aan de buitenkant een tafel voor de 1,5 meter regel, de verkoper (binnen) moet een kuchscherm hebben of mondkapjes dragen en aangezien we hier geen temperaturen kunnen verwachten van -20 of -30 moet dit best uit te houden zijn. Beter dan op de fiets de wijk in. Positiviteit en ware ondernemerschap blijkt gezien ook de overige reacties soms ver te zoeken. Nee, helemaal open dat zit er gewoon nog niet in, nu je karakter tonen !


Pascal Temming 3 feb, 20:41

Open?? Geeft alleen maar meer rompslomp met zich mee in mijn situatie. Heb 2 tabakspeciaalzaken met postnl service. Mijn winkelklanten moeten online bestellen en na 4 uur buiten afhalen. Mijn klanten mogen de winkel niet betreden maar klanten voor postnl met of zonder pakketje mogen weer mel naar binnen. Dus de een tafel voor de deur gaat niet. Hoe leg ik dit mijn klanten uit. Sorry meneer u mag niet naar binnen. Ah mevrouw komt u maar verder. Dit is wachten op ruzie voor mijn winkels... bedankt voor die 5% extra omzet.


Lonard Van Liere 3 feb, 21:14

Ja Pascal zo zijn momenteel de regels nu eenmaal, prima uit te leggen en dit kleine lichtpuntje geeft hoop maar niets is verplicht. Vooral niet doen dus.


Local First 3 feb, 21:33

Een goede 1e stap zou zijn eerst de kleine locale ondernemers openen. Deze kunnen alle hulp en inkomsten goed gebruiken en zijn goed voor de locale omgeving. De grote winkelketens doen niks locaal en hebben vet genoeg op de botten door jarenlang winkelmw uit te melken en zichzelf dikke winsten uit te keren. Laat ze nu maar een offer brengen door de locale middenstand eerst een opstartzetje te geven. Ook zou het goed zijn dat ze voortaan een verplicht % moeten afdragen aan de locale gemeenschap zodat deze meer kan bieden en leegstand voorkomen word. Voorbeeld een winkel van 1200m2 Action, HEMA, AH, Lidl, etc. moet 120m2 vrij beschikbaar stellen voor locale start ups. Of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die daarin aan de slag kunnen. Dit hoeft niet hetzelfde pand te zijn maar wel het winkelgebied. Lekker sociaal ook de grote jongens. En omdat ze het niet uit zichzelf zullen doen moet dit gewoon gereguleerd worden.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!