De rechtszaak die INretail heeft aangespannen tegen de Staat vindt maandag om 10.00 uur plaats bij de rechtbank in Den Haag. De brancheorganisatie eist dat de winkels zo snel mogelijk worden heropend.

Volgens INretail is het onverantwoord om de winkels nog langer dicht te houden. "Momenteel zijn 56 duizend winkeldeuren gesloten. Dat kost 700 miljoen euro omzet per week en van de 300 duizend banen staan er 50 tot 60 duizend op de tocht als dit nog langer duurt."

Ook verwijst de brancheorganisatie naar de routekaart van het kabinet die eerder nog naar buiten werd gebracht. Volgens die routekaart hoort het sluiten van de winkels bij het scenario ‘zeer ernstig’, aldus een woordvoerder van INretail tegen De Telegraaf. “We zitten nu qua coronabesmettingen op het niveau ’ernstig’. Dat is dus conform de eigen routekaart van het kabinet geen reden meer om de winkels gesloten te houden. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat we gelijk krijgen van de rechter.”

De branchevereniging is inmiddels ook een petitie gestart om de druk op het kabinet te verhogen. Uit cijfers van het CBS bleek vorige week dat non-foodwinkels in januari de sterkste omzetdaling kennen sinds het begin van de metingen in 2005.