CNV stelt supermarkten cao-ultimatum

CNV Vakmensen heeft de werkgevers in de supermarktbranche een ultimatum gesteld. Als ze vóór maandag 8 maart 17.00 uur niet instemmen met de cao-eisen komen er acties, meldt de vakbond.

"We onderhandelen al sinds half september over een nieuwe cao", zegt CNV-onderhandelaar Jacqueline Twerda. "De aanbieding van de supermarktwerkgevers tot dusver is allesbehalve een bonusaanbieding."

De grote supermarktketens besloten onlangs buiten de bonden om medewerkers in de eigen filialen 2,5 procent meer loon te geven. "Daar proberen ze de eigen mensen mee af te kopen en mild te stemmen", aldus Twerda. "Maar het komt niet in de buurt van wat wij verlangen in die nieuwe cao. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt heeft de supermarkten er overigens vragen over gesteld. Omdat het niet om een cao gaat, gaat gezamenlijk afspraken maken mogelijk tegen de wet in.

CNV Vakmensen is teruggekeerd naar de oorspronkelijke eis van een cao voor een jaar met een loonsverhoging van vijf procent. De bond wil niet dat de toeslagen worden verlaagd, waar de werkgevers de zondagtoeslag willen halveren. Vijftienjarigen moeten wat het CNV betreft voortaan worden betaald als zestienjarigen. Twerda zegt dat het cao-bod van de werkgevers ernstig in onbalans is met de bonus die topman Frans Muller van Ahold Delhaize kreeg. Muller ontving vanwege de stijgende verkopen in coronatijd een bonus van 150 procent bovenop zijn jaarsalaris.

Directeur Patricia Hoogstraten van het Vakcentrum, die de onderhandelingen namens de werkgevers doet, noemde eerder vijf procent meer loon 'buiten verhouding'. De forse omzetstijging bij supermarkten is volgens haar onder meer toe te schrijven aan de sluiting van de horeca, dat terwijl een loonsverhoging structureel is.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!