Veel supermarkten zullen vanaf volgende week woensdag in de avond een uur langer open zijn. Daarmee bewegen ze mee met de avondklok, die van 21.00 naar 22.00 uur verschuift.

Het ligt ‘in de lijn der verwachting’ dat supermarkten vanaf volgende week langer open zijn, zegt een woordvoerder van brancheorganisatie CBL tegen RTL Nieuws. "Met name in de Randstad zijn veel supermarkten normaliter tot 22.00 uur open." "De verwachting is dat zij nu een uur later kunnen sluiten, dus bijvoorbeeld 21.45 uur in plaats van 20.45 uur." De ruimere openingstijden zijn volgens haar ‘zeer welkom’, omdat consumenten zo meer gespreid boodschappen kunnen doen.

Sinds de avondklok in januari werd ingevoerd moesten supermarkten noodgedwongen om 20.45 uur sluiten. Het kabinet heeft dinsdagavond besloten de ingangstijd een uur op te schuiven na het ingaan van de zomertijd.

Verder verandert er zoals verwacht niets: niet-essentiële winkels blijven alleen geopend voor winkelen op afspraak. De oplopende coronacijfers staan een voorgenomen versoepeling in de weg en alle maatregelen gelden nu in principe tot 20 april. Wel zette premier Rutte de deur op een kier naar eerdere verruiming als de coronacijfers meevallen. "Dan zullen we niet aarzelen onze voornemens met de terrassen, winkels en hoger onderwijs weer naar voren te halen."