Corona raakt HEMA hard: minder omzet, fors verlies

HEMA heeft boekjaar 2020 afgesloten met een omzet van 1,06 miljard euro. Dat is een daling van 15,5 procent ten opzichte van een jaar eerder, toen de retailer nog zo’n 1,26 miljard euro omzet noteerde.

De daling is volgens HEMA volledig toe te schrijven aan de negatieve impact die corona had. Het nettoverlies kwam uit op 214,8 miljoen en gecorrigeerd voor eenmalige afwaarderingen op 149,6 miljoen. In 2019 stond HEMA nog 117,4 miljoen euro in het rood. De retailer wijt het verlies aan de gevolgen van corona, eenmalige herstructureringskosten en (her)financieringskosten.

De genormaliseerde ebitda is ook flink gedaald, van 105 miljoen euro in 2019 naar 35,5 miljoen vorig jaar. Positief is dat door de financiële herstructurering de schuld met ruim de helft daalde en de rentelasten zelfs met meer dan tachtig procent. Na de overname door Parcom en de familie Van Eerd bedraagt de schuld nog tweehonderd miljoen euro en de jaarlijkse interestlast tien miljoen. Een jaar geleden had HEMA nog een schuld van 880 miljoen euro. De rentelasten bedroegen jarenlang zo'n vijftig miljoen euro.

HEMA ziet sinds de heropening van de winkels op 28 april voorzichtig herstel. De omzet in de winkels ligt nu boven het niveau van dezelfde periode in 2019. HEMA zegt de financiële uitdagingen nu definitief achter zich te laten. Met de nieuwe aandeelhouders en het opheffen van de coronarestricties heeft het nieuwe managementteam ‘de nodige stabiliteit en ruimte om met volle kracht te bouwen aan de succesvolle toekomst van HEMA’, zo klinkt het.
 

Reacties 2


C M 12 mei, 23:19

15,5% minder omzet betekent dus ook alle NOW steun inleveren wegens niet halen van criterium van minimaal 20% omzetverlies.


Hugo de Boer 13 mei, 09:38

C.M, het gaat bij de NOW steeds om periodes. Indien de omzet in een periode meer dan 20% daalt, dan kun je over die periode aanspraak maken op NOW. Daarnaast is dit waarschijnlijk de wereldwijde omzet en de NOW kijkt naar de omzet in Nederland. De buitenlandse filialen tellen dus niet mee.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!